Odjeci "Paname": Kako do firme u "poreskom raju"?

“Panamski papiri“ i dalje tresu svetsku javnost, a i srpski poreznici će se baviti proverama navoda da u njima ima i srpskih državljana.

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2016.

16:18

Odjeci

Advokatska kancelarija u Panami koja se našla u centru svetskog poreskog skandala podnela je tužbu panamskim tužiocima u kojoj se navodi da su podaci ukradeni u hakerskom napadu iz inostranstva.

Kako se uopšte otvara firma u poreskom raju?

Ako je poreklo vašeg kapitala čisto, a posao legalan, čini se da nije veliki problem da poslujete u poreskom raju.

”Vi treba da popunite jedan formular, čime se bavite, koja je svrha biznisa, da proverimo poreklo vašeg kapitala i to jednostavno radimo jer ne želimo da budemo saučesnici u nelegalnim aktivnostima”, navodi advokatica za poresko pravo Marija Čabarkapa.

Poslovanje u poreskim rajevima nije nezakonito, ali se dešava da se osnivaju takozvane školjke kompanije.

“Suštinski se ne osniva firma već se otvara na neko ime, nema nikakve delatnosti i novac se izvlači iz Srbije. Zato je Poreska uprava razvila set zakona, tako da se novac koji ide ka poreskim rajevima oporezuje po znatno višim poreskim stopama”, dodaje Čabarkapa.

U poreskim rajevima postoje lokalne banke, koje ne proveravaju poreklo imovine niti legalnost poslovanja.

I iako će ozbiljne banke izbeći saradnju sa sumnjivim klijentima, uvek će se naći neki agenti kojima to neće biti problem.

Otud panamski papiri toliko tresu svetsku scenu, a u regionu, glavni crnogorski tužilac već je naredio istragu zbog sumnji da je prilikom privatizacije hotela Avala i Bjanka investiran novac sumnjivog porekla i to upravo preko firmi iz Paname.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: