Klupko se odmotava – "Panamu" stvorio sin naciste

Jirgen Mosak, jedan od osnivača advokatske kancelarije u Panami "Mosak - Fonseka" uključene u aferu “Panamski papiri“ sin je nemačkog naciste Erharda Mosaka.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.04.2016.

15:15

Klupko se odmotava –
Tanjug/AP

Erhard Mosak je bio pripadnik ozloglašene SS jedinice i to one koja je kontrolisala logore, piše zagrebački Večernji list.

Jirgen je rođen 1948. u Nemačkoj, ali se porodica nedugo nakon toga iselila u Panamu.

Mosakov otac je tsedamdesetih postao špijun CIA, a glavni zadatak bio mu je praćenje komunističkih aktivnosti na Kubi iz obližnje Paname.

Dok se otac bavio špijunažom, Jirgen je završio pravni fakultet 1973. godine i našao posao u Londonu, ali se 1986. vraća u Panamu, gde s Ramonom Fonsekom osniva "Mosak-Fonseko".

Zagrebački dnevnik piše da se odmah nakon izbijanja afere medijima javio Jirgenov polubrat Horst, koji je, iako šokiran saznanjima o 'prljavoj raboti' kojom mu se polubrat bavi, otkrio zanimljive detalje iz njegove prošlosti.

Horst je ispričao da su Jirgen i njegov partner brzo stekli reputaciju diskretnih i sposobnih ljudi i tako privukli odgovarajuću klijentelu. Prvi veliki korak bilo je osnivanje filijale na Britanskim devičanskim ostrvima, gde je zakonom bila zagarantovana poverljivost podataka o poslovanju ofšor kompanija.

Ramon Fonseko Mora, advokat, takođe je i nagrađivani pisac. Napisao je knjigu 'Mister politicus', politički triler. Kao mladić navodno je ovaj 63-godišnjak želeo da bude sveštenik. U jednom intervjuu 2012. Fonseko je, govoreći o svom partneru i firmi izjavio: "Zajedno smo stvorili čudovište koje je pojelo konkurenciju".

Danas su, kako se navodi, obojica bogataši i članovi najviših krugova panamskog društva.

Ipak, "Panama papiri" finansijska afera veka, sasvim će sigurno promeniti mnogo toga i u njihovim životima, navodi Večernji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: