Atina: Usporeno vraćanje izbeglica u Tursku

Grčke vlasti saopštile su da za danas nije planirano nijedno vraćanje izbeglica u Tursku jer se povećao broj podnosilaca zahteva za azil na Lezbosu i Hiosu.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 05.04.2016.

11:14

Atina: Usporeno vraćanje izbeglica u Tursku
Foto: GettyImages

Sa tih ostrva je u ponedeljak vraćena prva grupa migranata po sporazumu Evropske unije i Turske.

Tri broda, s ukupno 202 migranta vraćena iz Grčke, stigla su juče u tursku luku Dikili, u skladu sa sporazumom Turske sa Evropskom unijom o rešavanju migrantske krize.

"Vraćanje izbeglica će biti nastavljeno kada se skupi dovoljan broj ljudi i kada turske vlasti to budu odobrile", izjavio je Frans presu portparol grčke službe za migracionu politiku Jorgos Kiricis.

Turska strana je navela da bi vraćanje izbeglica moglo sutra da bude nastavljeno.

Na ostrvima Hios i Lezbos, gde je stigao najveći broj izbeglica, poslednjih dana je usporena procedura registracije izbeglica jer se oni koji strahuju da budu vraćeni u Tursku sve više prijavljuju za azil.

Kiricis je rekao da su zbog toga grčke vlasti primorane da revidiraju spiskove migranata predviđenih za vraćanje u Tursku i dodao da nijedna osoba koja je podnela zahtev za azil neće biti vraćena dok se njen predmet ne razmotri.

Na Hiosu se pojavio drugi problem jer izbeglice ne žele da budu prebačene u kamp u Vijalu gde su proteklog vikenda izbili sukobi među migrantima.

Lideri EU i turski premijer Ahmet Davutoglu postigli su u 18. marta sporazum o zaustavljanju ilegalne imigracije i razbijanju krijumčarskih mreža migranata.

Prema tom sporazumu, "svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske biće vraćeni" na tursku teritoriju.

U Grčkoj ima više od 52.000 izbeglica blokiranih posle zatvaranja balkanske izbegličke rute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: