"Kineski internet" blokiran za "Panama pejpers"

Kineski korisnici interneta ne mogu da pretražuju vesti o svetskom poreskom skandalu "Panama pejpers” zbog cenzure kineskih vlasti, piše AP.

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2016.

08:59

Foto: GettyImages

Kako se navodi, državni mediji u Kini takođe nemaju informacije o tome.

Novinski tekstovi i informacije na sajtovima i društvenim mrežama na temu "panamski dokumenti" ne se mogu otvoriti u Kini.

Na kineskom internetu se jedino mogu naći informacije koje se ne odnose na Kinu, kao na primer pretraga o fudbaleru Lionelu Mesiju koji je, prema dokumentima iz Paname, zajedno sa ocem optužen da poseduje ofšor kompaniju.

Kineski tabloid “Global tajms” objavio je tekst u kojem se navodi da iza dokumenata "stoji neidentifikovana moćna sila" i dodaje da su to "napisali protivnici sa Zapada, posebno protivnici ruskog predsednika Vladimira Putina", koji se pominje u "panamski dokumentima".

Mnogi politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurelih iz panamske firme "Mosak Fonseka" sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

Dokumente, nazvane "Panama pejpers", nabavio je nemački list "Zidojče Cajtung" i podelio ih s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara iz Vašingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Gardijan.

"Panama pejpers sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija. Reč je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli", ističe list.

Baza sadrži i-mejlove, PDF fajlove, fotografije, kao i delove interne baze podataka „Mosak Fonteka“ u periodu od 1970-tih do proleća 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: