Prvi brod s migrantima stigao iz Grčke u Tursku

Trajekt sa prvim migrantima koje je Grčka vratila u Tursku pristao je u tursku luku Dikili, javila je agencija AFP.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.04.2016.

07:33

Prvi brod s migrantima stigao iz Grčke u Tursku

Katamaran "Nezil Jale" sa nekoliko desetina putnika je jutros u 9:20 stigao u Dikili sa grčkog ostrva Lezbos, javljaju izveštači francuske agencije sa lica mesta.

Očekuje se da će danas u Dikili, kao i luku Češme, prvog dana primene sporazuma o povratu migranata Turskoj, biti vraćeno više stotina migranata.

Prema dogovoru Brisela i Ankare, Turska će primiti natrag sve migrante i izbeglice, uključujući Sirijce, koji su ušli u Grčku ilegalno, u zamenu za prihvat hiljada sirijskih izbeglica u EU direktno iz Turske, a ta zemlja je zauzvrat nagrađena sa dodatnim novčanim sredstvima i ubrzanjem pregovora o članstvu u EU i bezviznom režimu.

Grčke vlasti su rano jutros, uz jake mere bezbednosti, sa ostrva Lezbos i Hios deportovali 202 migranta i izbeglica brodovima za Tursku, čime je zvanično počela primena dogovora EU i Turske.

Operacija deportovanja je započela u zoru, kad su agenti pogranične agencije EU "Fronteksa" dopratili i ukrcali migrante na trajekte.

"Svi migranti su iz Pakistana, osim dvojice Sirijaca koji se vraćaju dobrovoljno", izjavio je portparol Komiteta grčke vlade za izbegličku krizu Jorgos Kiricis.

On je rekao da je 136 migranata deportovano sa Lezbosa, a 66 sa obližnjeg Hiosa, gde se jutros policija sukobila sa građanima koji su protestovali protiv deportacija migranata.

U pratnji svakog migranta je jedan službenik "Fronteksa" u civilu, a na trajektima se takođe nalaze pripadnici grčke interventne policije.

U planu je da u skladu sa dogovorom EU i Ankare o vraćanju izbeglica iz Grčke u Tursku svakoga dana do srede bude vraćeno po oko 250 ljudi.

Turska u međuvremenu radi na pripremi centara za prihvat vraćenih migranata u mestima Česme i Dikili, a lokalni mediji javljaju i da se priprema izbeglički kamp za 5.000 ljudi u Manisi, u unutrašnjosti zemlje.

U okviru istog dogovora EU i Ankare, Turska danas počinje da šalje prvu grupu izbeglica direktno u Nemačku, čije ministarstvo unutrašnjih poslova očekuje uglavnom porodice sa decom.

Nakon zatvaranja balkanske rute za migrante, u Grčkoj je ostalo "zaglavljeno" više od 52.000 izbeglica koje žele da idu ka severnoj Evropi.

Od toga je više od 5.600 registrovano od posle 20. marta, što je datum kada je sporazum stupio na snagu i nakon kojeg će svi migranti biti vraćeni u Tursku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: