Ne veruju političarima na TV, ali im daju glas

Da su izbori održani juče na glasanje bi sigurno izašlo 53% birača, a SNS bi imao najveću podršku u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji,pokazuju istraživanja Cesida.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.04.2016.

16:25

Ne veruju političarima na TV, ali im daju glas

Kako i za koga planirate da glasate, da li izlazite na izbore, da li ste za saradnju s EU ili s Rusijom? To su samo neka od pitanja u istraživanju koje je rađeno telefonski, a u kom je ispitano 1009 ljudi.

Na pitanje -koliko verujete političaru za koga glasate dok ga gledate na TV-u, 20,8% ljudi reklo je da im veruje potpuno, 39,9% da im veruje delimično i 39,2% da im ne veruje.
Da su izbori održani juče, na glasanje bi sigurno izašlo 53% birača. Da bi verovatno izašlo na izbore reklo je 19,3% ispitanika.
Da sigurno ne bi glasalo izjasnilo se 10,8% ispitanika, a 8,6% je reklo da verovatno ne bi izašlo na birališta.
Na pitanje kome ćete dati svoj glas, za SNS bi glasalo 53% ispitanika, za koaliciju SPS-JS 13%, DSS-DVERI 8%, a za SRS 7% ispitanika.

Važno je napomenuti da je ovo istraživanje rađeno poslednje nedelje marta, pre izricanja oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju.

Cenzus bi još prešli koalicija SDS-LDP-LSV za koju bi glasalo 6% ispitanika, Pokret "Dosta je bilo" odbio bi 5% glasova, kao i DS, koja bi takođe odvojila 5 glasova.

SNS ima najveću podršku u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji. Zanimljivo je i da desnicu podržava najveći broj mladih, do 30 godina.
Na pitanje kog političara biste voleli da vidite na mestu premijera, 42,9% ispitanika navelo je Aleksandra Vučića.

Nikoga je bio odgovor koji je dalo 16,7% ispitanika.

Da ne zna reklo je 15,3% anketiranih.

Ivica Dačić bi na mestu premijera voleo da vidi 5,3% ispitanika, nekog novog, mladog 3%, Vojislav Šešelj 2,3% i Saša Radulović 2,2%.

Televizija B92 u saradnji sa Cesidom od danas, svakog ponedeljka, srede i petka emituje istraživanja javnog mnjenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: