Advokati: Karadžić je odbranio Srpsku i Srbiju

Advokatski tim Radovana Karadžića je posle analize presude Haškog tribunala konstatovao da je “Karadžić odbranio RS i Srbiju“, pišu “Večernje novosti“.

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 27.03.2016.

09:24

Advokati: Karadžić je odbranio Srpsku i Srbiju
Tanjug

Prema navodima advokata Gorana Petronijevića, odustajući od dela genocida u sedam opština u BiH i zadržavajući kvalifikaciju “genocid“ kod Srebrenice, sud je oborio tezu bošnjačkih političara o Republici Srpskoj kao genocidnoj tvorevini.

“U obrazloženju presude takođe, Tribunal je rat u BiH okarakterisao kao građanski rat tri naroda u BiH čime se sa Srbije definitivno skida odgovornost za evetualno učešće”, dodao je Petronijević.

Tribunal je, kako ukazuje Petronijević, odustao i od definicije genocida u Srebrenici kakvu je imao dosad, nepominjući brojke od 7.000 do 8.000 ubijenih.

“Budući da presuđenih 5.115 navodno ubijenih muslimana nije trećina reproduktivno sposobnih muškaraca u enklavi (kako su oni dosad definisali delo genocida) vidi se da je ovaj haški mit potpuno urušen. Dokazaćemo da brojanjem do kakvog se drži tužilaštvo u procesima dosad, može da se govori o 3.200 mrtvih u celoj operaciji, a od tog broja ogroman broj je poginuo u vojnim operacijama”, kaže Petronijević.

Beogradski advokat ukazuje i da je najjači dokaz o postojanju genocida u Srebrenici prema sudu, navodni telefonski razgovor sa suđenja Vujadinu Popoviću u kojem se naređuje da se pobiju svi zarobljeni muslimani i podseća da je tadašnja VRS propustila kolonu 28. divizije od nekoliko hiljada vojnika i civila 15. i 16. jula u rejonu Zvornika.

“To se desilo posle razgovora na koji se sud poziva u donošenju presude Karadžiću za genocid u Srebrenici. U kvalifikaciji genocida u Srebrenici u presudi Karadžiću, Hag je skočio sebi u usta”, zaključuje Petronijević.

Pravni savetnik Karadžića najavljuje i da će odbrana u žalbi "snažno napasti genocid u Srebrenici" i učešće Karadžića u svemu budući da se sud služio nepostojećim razgovorom Miroslava Deronjića (izaslanika koga je poslao u ovaj gradić) sa njim. Razgovor se nije dogodio, a odbrana planira da uvede i forenzička veštačenja navodnih presretnutih razgovora.

Prema rečima Pitera Robinsona, odbrana će se žaliti po svih 10 osuđujućih osnova koje je sud uzeo kada je Karadžiću presudio 40 godina.

“Prvi su utisci da je bivši predsedik RS teško razočaran obrazloženjima u presudi i da Sudsko veće na osnovu izvedenih dokaza nije moglo da donese odluku o njegovom kažnjavanju na 40 godina zatvora”, rekao nam je Robinson.

Kako navodi ovaj nekadašnji američki okružni tužilac, odbrana ozbiljno iščitava presudu i traga za slabim tačkama i nelogičnostima, a glavne slabosti su već uočene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: