"Sud koji nije osudio Orića, Gotovinu..."

Republika Srpska će biti sačuvana i presuda Haškog tribunala ni na koji način ne utiče na nju, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Nedelja, 27.03.2016.

10:18

Default images
Beta

On je, u danas objavljenom intervjuu "Politici", naveo da "nije Haški tribunal stvorio Republiku Srpsku, pa ne može ni da je ukine".

"Dejtonski sporazum je taj koji je odredio postojanje RS. Ona je nastala kao potreba srpskog naroda da se institucionalno zaštiti zapadno od Drine. Da se Jasenovac više nikada ne ponovi", istakao je Vulin.

Osvrnuvši se na presudu koju je Haški tribunal u četvrtak izrekao prvom predsedniku RS Radovanu Karadžicu, Vulin je ocenio da sud koji nije osudio Nasera Orića, Ramuša Haradinaja ili Antu Gotovinu ne bi smeo da osudi ni Karadžića.

"Ali sud koji nije osudio ove ljude morao je da osudi Karadžića da bi potvrdio te oslobađajuće presude", objašnjava on.

Upitan kako se oseća u šarolikoj koaliciji koju na izborima predvodi premijer Aleksandar Vučić, Vulin odgovara da članovi koalicije imaju zajedničko uverenje da Srbija mora da bude bolja.

"Vučić je taj koji je u stanju da svojim autoritetom među narodom može to da nosi", kaže ministar i predsednik Pokreta socijalista.

Vulin navodi i da ni on, ni Ivica Dačić nisu bili potrebni Vučiću.

"SNS je imao apsolutnu većinu. To dobro govori o Vučiću, koji je u stanju da razume da mu je potreban širi front, da i imao energiju u društvu za promene", ističe on.

Na pitanje da li su tačne teze da se u senci izbora vodi borba opštinskih odbora njegove stranke i SPS-a, Vulin odgovara da se na terenu susreću ideje te dve stranke, pa i ljudi, te da to nije ništa neobično.

On smatra da će za politiku nove vlade najveći izazov biti geopolitički odnosi, odnosno osnosi između Rusije i Zapada, a u tom kontekstu kaže da je "na nama da se privolimo srpskom carstvu".

"Politika neutralnosti napravila je od Srbije poštovanu zemlju. Kad se vodila migrantska politika, vrlo se pažljivo slušalo kako se ponaša Srbija. To ne bi bilo moguće da smo svrstani na jednu stranu", konstatuje Vulin.

Odgovarajući na pitanje da li su u pravu oni koji tvrde da on govori ono što Vučić misli a ne želi da izgovori jer je premijer, te da nastupa kao Vučićev "gromobran", Vulin za sebe kaže da uvek govori ono što misli.

"Što se tiče uloge gromobrana, zašto ne bih branio predsednika svoje vlade? A koga ću da branim? Šefa opozicije?", zaključuje ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Pokreta socijalista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: