Mediji opet o Karadžiću: Istorijska presuda, ali..

Svetski i mediji u regionu bave se i danas presudom Haškog suda ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću za zločine počinjene u BiH.

Izvor: B92

Petak, 25.03.2016.

15:07

Mediji opet o Karadžiću: Istorijska presuda, ali..
Foto: Beta/AP

Mediji konstatuju da je ona istorijska, a ljubljansko Delo primećuje da presude Tribunala nisu pomogle uspostavljanju poverenja na Balkanu.

"Sudsko veće je izricanjem presude Radovanu Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti svetu pokazalo da visoki politički položaj ne omogućava zaštitu pred krivičnim proganjanjem", navodi ovaj slovenački dnevnik.

List dodaje da je sud u Hagu "zajedno sa drugim krivičnim sudovima završio dug period nekažnjavanja ratnih zločina".

Prema pisanju "Dela", sud u Hagu žrtvama je omogućio da svedoče o strahotama koje su videle ili doživele i na taj način nakon dve decenije "postao savest čovečanstva".

List još kaže da je međunarodna zajednica naivno verovala da će svaka odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju odmah pomiriti zavađene etničke grupe na Balkanu, jer ih je u stvari "još više podelila".

"U regionu shvataju sud u Hagu kao politički sud, a najnegativnije značenje ima među većinom Srba koji su uvereni da je osnovan sa ciljem da demonizuje srpski narod", navodi "Delo".

Po oceni lista, zemlje Zapadnog Balkana još priznaju samo tuđe zločine i vlastite žrtve, a ćute o sopstvenim zločinima i zločincima.

"Njujork tajms" je objavio informaciju o presudi Karadžiću zbog, kako se navodi, sprovođenja terora nad civilima u najsmrtonosnijim akcijama na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata.

Piter Robinson, američki advokat koji je učestvovao u odbrani Karadžića, rekao je za taj njujorški dnevnik da je njegov klijent "razočaran i zapanjen presudom i rezonovanjem sudija, i zamolio nas da uložimo žalbu na presudu".

Razočarane su, piše list, i porodice žrtava, jer smatraju da je presuda blaga. Sudijama je, konstatuje se, bilo potrebno više od godinu dana da donesu presudu ,a proces suđenja je trajao skoro 500 dana, što pokazuje posvećenost tužilaštva i složenost vodenja krivičnog postupka za ovako dugačak građanski rat.

"Njujork tajms" piše da je Karadžić tokom suđenja predstavljao sebe kao "čoveka mira čiji je jedini cilj bio da zaštiti Srbe".

"Vašington post", pod naslovom "Radovan Karadžić osuđen za užasne zločine četvrt veka kasnije" piše da je "stravičan rat u Siriji blago poređenje sa sukobima koji su se dešavali na teritoriji bivše Jugoslavije pre skoro četvrt veka" .

"Multietnička komunistička federacija je počela da se cepa već 1991. Hrvari, Srbi i Muslimani su počeli rat oko teritorija, a najveća divljaštva i krvoprolića su se desila na teritoriji bivše rebuplike Bosne i Hercegovine, gde je živelo mešovito stanovništvo", piše "Vašington post" i dodaje da nijedna presuda za zločine sa ovih prostora nije važna koliko ova.

Londonski "Independent" je preneo tekst Alksandre Sims, koja je izveštavala tokom rata iz BiH.

"Radovan Karadžić se tokom celog suđenja izjašnjavao da je nevin. Ovaj 70-godišnjak je najviši lider bosanskih Srba koji je krivično gonjen u sudu u Hagu, a sam proces sudenja je od izuzetnog značaja za Haški tribunal", navela je ona.

Konstatuje i da presuda ima ključnu ulogu u razvoju medunarodnog prava i treba da ojača medunarodnu sudsku praksu krivične odgovornosti političkih lidera za zločine koje su počinile snage pod njihovom kontrolom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: