Napadi u Briselu, Karadžić... Da li jača desnica?

Izricanje presude Radovanu Karadžiću i teroristički napadi u Briselu, mogu da idu naruku desničarima u Srbiji, ocenjuju za Danas stručnjaci.

Izvor: Danas

Petak, 25.03.2016.

23:23

Default images

Prema njihovim rečima, takvi događaji po pravilu "dobro dođu" ultranacionalistima.

Drago Hedl, hrvatski novinar, poznat po svom istraživačkom radu u otkrivanju ratnih zločina, komentariše za Danas da desnica, "naročito ona ekstremna, uvek duševnu hranu nalazi u drugim ekstremizmima".

"Tako će i nedavni krvavi događaji u Parizu, Istanbulu, Ankari i Briselu "nahraniti" mnoge ekstremiste koji će tražiti da se na džihad odgovori džihadom. Oni takav odgovor vide kao jedino moguć, misleći da na taj način štite nacionalne interese. Nije do kraja za poređenje, ali je najnoviji povod za to dao i presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić, koji se nakon kazne od 40 godina zatvora upitao: "Zar Evropa nakon Pariza i Brisela ne zna protiv koga smo se mi borili?". Pitanje ne samo da je morbidno i da podstiče na novi ekstremizam, već zahteva i odgovor: Što je takva Karadžićeva borba postigla i je li zaustavila terorizam?, zaključuje Hedl.

Istoričarka Dubravka Stojanović kaže za Danas da desnica u Srbiji jača iz "drugih, dubljih razloga".

"Od toga što se nikad nismo suočili s našom odgovornošću za ratove devedesetih, do duboke ekonomske i društvene krize. A svaki novi motiv desnici dobro dođe. Svi su se upleli da kažu da ne razumeju presudu, a ni zašto je bilo bombardovanje. Zbog toga jača desnica", dodaje Stojanovićeva.

Nedim Sejdinović, predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, ističe za Danas da je siguran da će teroristički napadi u Briselu dovesti do porasta ekstremne desnice u zemljama EU, dok je u Srbiji situacija komplikovanija.

"Možda će oni uticati i na povećanje šanse da jedna potpuno nesolidna osoba poput Donalda Trampa bude novi predsednik najmoćnije zemlje na svetu. Ali, ja ipak verujem da su građani i institucije razvijenih zapadnih zemalja, za razliku od Istoka, razvili antitela protiv ekstremne desnice, što zbog dramatičnih iskustava iz prošlosti, što zbog svesti da bi dolazak ekstremista na vlast - zapravo značio pobedu terorizma, jer je upravo to njihov suštinski cilj. Što se Srbije tiče, tu je situacija komplikovanija, i nisam siguran da će presuda Karadžiću i teroristički napadi prouzrokovati rast ekstremne desnice. Iz prostog razloga što je ovde mantra o "zaveri protiv srpstva" dominantna u javnom govoru već decenijama, te presuda neće promeniti suštinski ništa i biće zaboravljena za par sedmica", smatra on.

Sejdinović poručuje da "pošto smo hermetički zatvoreno društvo, ne verujem ni da će teroristički napadi nešto mnogo uticati na ovdašnje javno mnjenje, i da će i oni biti zaboravljeni veoma brzo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: