"Država i crkva - svojevrsna simfonija"

Odnosi države i Srpske pravoslavne crkve su dobri i važno ih je negovati, saglasili se premijer Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej na sastanku u Patrijaršiji.

Izvor: B92

Petak, 25.03.2016.

11:50

Foto: FoNet

Vučić je rekao da ti odnosi nisu samo korektni, već dobri, ali da su isto tako dobri i odnosi države s drugim verskim zajednicama.

Patrijarh je posle razgovora poručio da je zadovoljan odnosom Crkve i države, kao i da je to "svojevrsna simfonija" i da je neophodno da se takav odnos neguje.

Premijer Vučić je istakao i da je država zahvalna posebno SPC, jer "tamo gde je ima, a nema srpske države, naš narod opstaje zahvaljujući njenom prisustvu".

"Malo ko bi opstao u Lici, Baniji, Kordunu, u drugim delovima Hrvatske da nije Crkve. Slično je i na Kosovu i Metohiji, gde je narod ostao svugde tamo gde imamo crkve i manastire. U drugim delovima teško da opstajemo. Takvo je stanje i u dijaspori, svuda gde imamo SPC ona objedinjuje naš narod", rekao je Vučić.

On je obećao pomoć države u završetku Hrama Svetog Save najavljujući da bi to trebalo da bude 2019. na osam vekova od stvaranja prve srpske arhiepiskopije i istakavši da će to biti velelepni i najlepši hram u svetu.

Prema njegovim rečima, SPC ne treba da brine, država će pomoći, jer to nije samo verski, već i kulturni spomenik koji će privući mnoge ljude da posete Beograd i Srbiju.

Tema razgovora bila je RS, te je Vučić poručio da Srbija ne može da dozvoli bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka Srpske, da će poštovati Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH, ali isto tako i integritet RS.

Pred nama su, pomenuo je, teške godišnjice, posebno godišnjica stvaranja logora Jasenovac.

"Potpuno smo prihvatili ideju, molbu i zahtev patrijarha da zajednički sve probleme rešavamo, da se pripadnici našeg naroda ne dele po svim osnovama i na sve načine, jer samo zajedno možemo rešiti naše najveće i goruće probleme", naveo je premijer.

Patrijarh je rekao da Crkva priznaje princip odvojenosti, ali i da ima važnu ulogu u narodu.

"Odnosi naše Crkve sa državom su korektni i priznajemo princip odvojenosti Crkve od države, ali Crkva ima doprinos istoriji i u interesu je našeg naroda da i dalje održavamo prijateljski odnos razumevanja i pomoći jedni drugima", poručio je patrijarh na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Patrijarh je rekao da je sa premijerom razgovarao i o odnosu Srbije i Republike Srpske i da su konstatovali da je ta veza dobra i da će se Crkva zalagati za očuvanje tekovine identiteta srpskog naroda i kulture.

"Da sačuvamo sebe kao narod koji pripada jedintsvenom srpskom narodu. Na tome se radi i radiće se", ukazao je patrijarh.

Razgovarali su i o, kako je rekao, životnim temama, završetku Hrama Svetog Save i biblioteci SPC.

Kaže da SPC ima problem sa bibliotekom, koja, poručuje, više izgleda kao depo, pa je neophodno da se izmesti u drugu zgradu i to na Kosančićevom vencu.

"Tu je SPC imala svoju zgradu, pa je to i osnova da je tražimo. Potreban nam je jedan prostor u koji ćemo smestiti tu biblioteku. Dobili smo saglasnost i nadamo se da ćemo uskoro to da realizujemo", kazao je patrijarh.

Govoreći o završetku hrama patrijarh je izrazio nadu da će za nekoliko meseci biti završena kripta, pa da će posle moći da se završava oslikavanje, kako uz pomoć prijatelja Crkve, tako i države.
"Imamo obećanje Rusije da će pomoći, čekamo ta obećanja, ali smo spremni da sami svojim sredstvima hram završimo", poručio je patrijarh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: