"Bes zbog terorizma ne usmeravati ka izbeglicama"

Evropska komisija saopštila je da bes zbog terorističkih napada u Briselu ne treba usmeravati prema izbeglicama sa Bliskog istoka.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 24.03.2016.

00:50

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

EK je na taj način reagovala na izjave desno orijentisanih političara koji zagovaraju oštriju migracijsku politiku.

Poljska premijerka Beata Šidlo je, naime, nakon terorističkog napada u Briselu, rekla da Varšava više nije spremna da prihvati ranije dogovorenu kvotu od 7.500 tražtielja azila kao deo tereta izbeglica koji se raspoređuju među članicama Evrospke unije.

Prema ranijem dogovru Poljska je prihvatila da primi prvu grupu od 400 tražitelja azila ove godine.

Međutim, komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos rekao je novinarima u Briselu da ne treba mešati dve krize s kojima je evropski blok suočen, a to su bezbednosni aspekt i migrantski priliv.

"Ti ljudi koji dolaze na naše obale beže od istog tog terora koji je pogodio Evropu ravno u srce. Neprijateljski se postaviti prema onima koji traže zaštitu značilo bi sejati mržnje i podele, a upravo to teroristi žele", rekao je Avramopoulos.

Isto mišljenje deli i komesarka EK Kristalina Georgieva zadužena za budžet i ljudske resurse.

"Nastavićemo da budemo otvoreni i tolerantni, razumeti da verski ekstremisti ne govore u ime cele verske zajednice i razumeti takođe da mnogi koji traže utočište u Evropi beže od tih istih ekstremista koji nas ranjavaju ovde u Briselu", rekla je Georgieva.

Avramopoulos je istovremeno upozorio da vlade zemalja članica EU moraju jačati razmenu obaveštajnih podataka, suzbijati krijumčarenje oružja i ukradenih dokumenata, jačati kontrolu na spoljnim granicama Unije.

"Ako sada nije trenutak za to, onda zbilja ne znam kada je. Krajnje je vreme da se ozbiljno pozabavimo bezbednošću", rekao je.

U utorak, na dan napada, Majk Huken, zastupnik u Evropskom parlamentu iz britanske antievropske stranke UKIP izjavio je da su teroristička ubistva u Briselu "rezultat šengenske zone slobodnog kretanja ljudi".

Citirao je podatak Evropola (policije EU) koja je procenila da je "5.000 džihadista" iz Sirije ušlo na prostor EU, a među njima 94 u briselsku četvrt Molenbek, koja je već povezana s napadima u Parizu 13. novembra, prenela je Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: