Hrvatska o Karadžiću: Pravda spora, ali dostižna

Hrvatska vlada pozdravila je presudu Radovanu Karadžiću i ocenila da je kažnjavanje odgovornih za ratne zločine bitan preduslov za politiku pomirenja u BiH.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2016.

22:08

Hrvatska o Karadžiću: Pravda spora, ali dostižna
Foto: GettyImages

"Svesni smo da ne postoji kazna koja bi mogla vratiti u život nevine žrtve, ali osuda jednog od glavnih aktera agresivne velikosrpske politike u Bosni i Hercegovini, koja je rezultovala genocidom i stravičnim zločinima, predstavlja minimum na koji su žrtve i njihove obitelji nažalost predugo čekale", navodi se u saopštenju vlade.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje ocenio je da presuda Karadžiću "pokazuje da je pravda spora, ali dostižna" i da "zločinačka politika koja se odvijala početkom 90-tih pomalo dobija svoje sudske epiloge".

Prvi potpredsednik vlade i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko ocenio je da je presuda Karadžiću očekivana i pravedna i da predstavlja "doprinos pravdi koju žrtve srpske agresije očekuju već dve decenije".

"Ova presuda neće oživeti mrtve, neće vratiti dostojanstvo poniženima i neće izgraditi porušene domove i drugu razorenu imovinu, ali svakako je opomena svima koji se još uvek zanose idejama o tome da je moguće ostvariti ciljeve iz ideološke podloge o stvaranju velike Srbije", napisao je Karamarko na svom Fejsbuk profilu.

Karamarko je naveo i da su se Hrvati u BiH "imaju razloga da tu presudu smatraju i priznanjem za svoj doprinos u očuvanju suvereniteta BiH čiji su konstitutivni narod" jer su se "prvi suprotstavili planiranoj velikosrpskoj agresiji na BiH" i "dali najveći doprinos" njenom slamanju.

Uz ocenu da presuda Karadžiću "nije dovoljna zadovoljština potomcima njegovih žrtava", ministar spoljnih poslova Miro Kovač je naveo da će "do pomirenja u BiH doći tek kada se pobedi njegova genocidna politika".

Potpredsednica Hrvatskog sabora i predsednica opozicione HNS Vesna Pusić je ocenila da je Karadžić dobio zasluženu kaznu, koja je u prvom redu važna zbog žrtava, ali i zbog poruke svima koji pomišljaju na ratove i njihovo oživljavanje.

"Mnogi će reći da je kazna stigla prekasno, no pokazalo se da zločini koji su počinjeni u BiH ne mogu proći nekažnjeno, posebno u ovo vreme, kada sa svih strana nadiru razne vrste istorijskog revizionizma, da se u nekim stvarima ipak pogleda istini u oči i da se kaže, pa makar 20 godina kasnije, oni koji su radili zločine, dobili su zasluženu kaznu", dodala je Pusić.

Lider opozicione SDP, bivši premijer Zoran Milanović, ocenio je da je zatvorska kazna izrečena Radovanu Karadžiću mala uteha za sve stradale i njihove porodice, ali i "jasna opomena svima onima koji još i danas veličaju ratne zločince, posebno u BiH, da je njihova politika opasna i međunarodno okarakterisirana kao zločinačka".

Centar za suočavanje s prošlošću - Dokumenta saopštio je da će kazna koja je izrečena Karadžiću "postati važna za izgradnju poverenja samo ako patnju žrtava priznaju i izabrani predstavnici Republike Srpske i učine sve za obeštećenje obitelji žrtava".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: