Za šta je osuđen Radovan Karadžić

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić proglašen je krivim po 10 od 11 tačaka optužnice pred Haškim tribunalom.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2016.

16:23

Za šta je osuđen Radovan Karadžić

On je prvostepenom odlukom osuđen na 40 godina zatvora, a pravo žalbe na to imaju i on i Tužilaštvo Haškog tribunala.

Sudija O Gon Kvon rekao je da je veće našlo da Karadžić nije kriv za genocid pod tačkom jedan optužnice, koja se odnosi na zločine u sedam bosanskih opština, ali da jeste kriv po svim ostalim tačkama.

Proglašen je krivim za genocid iz tačke 2, po tački 3 kriv je za progone i zločine protiv čovečnosti, 4 - istrebljenja i zločine protiv čovečnosti, 5 - ubistva, zločine protiv čovečnosti, 6 - ubistva, kršenje zakona i običaja rata, 7- progone i deportacija i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Zatim po tački 8 kriv je za nasilno premeštanje, zločine protiv čovečnosti, 9 - teror, kršenje prava i običaja ratovanja, 10 - nezakoniti napadi na civile i kršenje zakona i običaja ratovanja , 11 - uzimanje talaca i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: