Region i svet o Hagu: Od 'Kasapina' do 'U zatvor'

Svetski mediji na udarnim mestima objavili vest o haškoj presudi bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.03.2016.

15:46

Region i svet o Hagu: Od 'Kasapina' do 'U zatvor'

Britanski BBC na naslovnoj poziciji na svom sajtu navodi da je Karadžić proglašen "krivim za genocid u Bosni, ratne zločine i da je osuđen na 40 godina zatvora".

Kako ističe BBC, Karadžić je najviša politička figura koja je optužena za nasilni raspad Jugoslavije i njegov slučaj se smatra jednim od najvažnijih suđenja za ratne zločine od Drugog svetskog rata.

CNN nije uživo pratio ovaj događaj, pa su na sajtu u trenutku kada je u Hagu izrečena presuda kao glavne vesti stajale informacija o smrti fudbalske legende Johana Krojfa i tekst o razvoju situacije nakon napada u Briselu.

Među nosećim vestima bio je naslov "Kasapin iz Bosne očekuje presudu za genocid", koji je nešto kasnije smenila informacija o presudi.

O "Kasapinu iz Bosne" piše i britanski tabloid "Dejli mejl" koji navodi da ga je pravda konačno stigla.

"Sud za ratne zločine proglasio ratnog vođu Radovana Karadžića krivim za ubistva i zločine protiv čovečnosti", navodi ovaj list.

Britanski "Gardijan" vest o Karadžiću objavljuje na sajtu uz oznaku hitno, ispod bloka posvećenog napadima u Briselu.

"Karadžić krivično odgovoran za genocid u Srebrenici", naslov je "Gardijana".

Što se regiona tiče, informativni portali su mahom uživo pratili izricanje presude.

Hrvatski "Indeks" u naslovu navodi da je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora i da je proglašen krivim po 10 od 11 tačaka optužnice. "Jutarnji" je takođe informaciju pozicionirao na noseću poziciju, uz naslov "U zatvor na 40 godina".

"Večernji" navodi da je Karadžiću utvrđena krivica za sve tačke optužnice osim za prvu.

"Dnevni avaz" takođe navodi za šta je Karadžić proglašen kriv uz nekoliko reakcija iz zemlje i sveta, među kojima se ističe "Gardijanova" da je "presuda Karadžiću najvažnija od Nirnberga".

Sarajevski "Kliks" u pet različitih članaka prenosi informacije sa izricanja presude - od ključne informacije o presudi, do pojedinačnih detalja o tačkama koje se tiču Srebrenice, opsade Sarajeva i genocidu u sedam opština.
Zapadne agencije prenele su vest o osudi Radovana Karadžića na 40 godina zatvora pred Haškim tribunalom uz ocenu da su suđenje i presuda bivšem lideru bosanskih Srba veoma važni za Haški tribunal i međunarodno pravosuđe uopšte.

Reč je o izuzetno važnom suđenju za tribunal UN i razvoj međunarodnog prava ocenjuje AP, podsećajući da je Karadžić najviši lider bosanskih Srba kome je suđeno pred sudom u Hagu.

"Karadžićeva osuda će verovatno ojačati međunarodno pravosuđe u domenu krivične odgovornosti političkih lidera za zločine koje počine snage pod njihovom kontrolom", ocenjuje američka agencija.

Tužioci su optužili Karadžića da je bio odgovoran kao politički lider i glavnokomandujući srpskih snaga u BiH, koje su optužene za najgora zlodela tokom rata, a 70-godišnji Karadžić je insistirao da je nevin i da su njegove akcije bile usmeren na zaštitu Srba, podseća AP.

On je kako se dodaje, proglašen krivim po jednoj od dve tačke optužnice za genocid - u Srebrenici i za organizovanje kampanje zločina u ratu koji se od 1992. do 1995. vodio u BiH i u kome je ubijeno 100.000 ljudi.

Karadžić je mogao da dobije maksimalnu doživotnu kaznu zatvora za 11 tačaka optužnice, ali je dobio 40 godina zatvora, zaključuje AP, uz napomenu da osuđeni može da uloži žalbu na presudu.

AFP ukazuje da je Karadžić do sada najistaknutija ličnost osuđena za ratove u bivšoj Jugoslaviji i da je sud zaključio da on snosi krivičnu odgovornost za ubistva i progone tokom sukoba u BiH.

Međutim, sud je zaključio da nema dovoljno dokaza da je u bosanskim selima i mestima izvršen genocid, što će, kako ocenjuje AFP, biti "udarac za hiljade žrtava".

Ovo je kraj maratonskog suđenja pred Međunarordnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za ulogu Kradžića u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, navodi se u tekstu.

Italijanska agencija Ansa javlja da je Karadžić proglašen krivim za 10 od 11 tačaka optužnice, uključujući masakar u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora.

Ta agencija podseća da je Karadžić, kome je sada 70 godina, uhapšen pre manje od 10 godina dok se krio u Beogradu prerušen u doktora.

Blumberg javlja da je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora za ulogu u sukobu podstaknutom raspadom Jugoslavije posle pada komunizma.

U sukobima u BiH poginulo je više od 100.000 ljudi, a "ta ubistva su počinjena kao deo dobro organizovanog plana, a optuženi je dao značajan doprinos tim zločinima", izjavio je sudija u zaključcima, prenosi američka agencija, podsećajući da je rat u Bosni bio najgori od sukoba podstaknutih raspadom Jugoslavije.

Rojters ističe da su sudije Haškog tribunala sopštile danas da je Karadžić krivično odgovoran za opsadu Sarajeva i zločine protiv čovečnosti u drugim gradovima i mestima tokom rata u BiH.

Navodeći da je Karadžić osuđen na 40 godina po 11 tačaka optužnice, uključujući masakar u Srebrenici, ta agencija između ostalog podseća da su protivnici Haškog tribunala kritikovali tužioce kao pristrasne budući da su 94 od 161 osumnjicenih bili sa srpske strane, 29 Hrvati, a devet bosanski muslimani.

Tužioci su kritikovani i što nisu pokrenuli optužnice protiv Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića koji su u međuvremenu umrli, navodi britanska agencija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: