"Napadač uhvaćen 2015, ali ga Belgijanci pustili"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da je jedan od napadača uhvaćen u Turskoj u junu prošle godine i da je deportovan u Holandiju na njegov zahtev.

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2016.

17:52

Osim toga, Erdogan navodi da je Turska prijavila deportaciju belgijskim vlastima i obavestila holandske vlasti, ali da je Belgija „ignorisala“ upozorenje iz Turske o njemu, prenosi „Gardijan“.

Erdogan je rekao da su belgijske vlasti oslobodile Ibrahima el Bakrauija, bez obzira na upozorenja iz Turske da se radi o "stranom borcu".

Kako kaže, on je on priveden na tursko-sirijskoj granici, a Turska je zvanično obavestila begijske vlasti o njegovoj deportaciji 14. jula 2015, prenosi AP.

"Bez obzira na naša upozorenja da je reč o stranom borcu Belgija nije utvrdila da postoje bilo kakve veze sa terorizmom", rekao je Erdogan.

Ibrahim el Bakraui je odgovoran za eksploziju na aerodromu u Briselu, a njegov brat Kalid za aktiviranje bombe u podzemnoj železnici, saopštio je belgijski federalni istražitelj Frederik van Lev.

Za sada još nije identifikovana druga osoba koja je aktivirala eksplozivnu napravu na aerodromu, dok Nadžim Lahravi nije naveden kao treći muškarac na snimku koji je zabeležila sigurnosna kamera.

Ipak, za Lahravijem policija intenzivno traga.

Svetski mediji su preneli da postoji mogućnost da je u napadima učestvovala još bar jedna osoba, koja je zajedno sa Ibrahimom el Bakrauijem aktivirala eksploziv na aerodromu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: