Sirija: Napad posledica tolerisanja terorizma

Sirijska vlada ističe da su napadi u Briselu „neizbežan rezultat pogrešne politike i tolerisanja terorizma“, dok opozicija govori o „ludilu terorista“.

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2016.

16:55

Sirija: Napad posledica tolerisanja terorizma
Foto: Thinkstock

Izvor iz sirijskog ministarstva spoljnih poslova je dodao da su napadi posledica činjenice da zemlje "karakterišu terorističke grupe kao umerene", javila je agencija Sana, prenosi Rojters.

"Sirija koja je suočena sa sunitskim terorizmom već pet godina ponavlja svoj apel da se udruže svi iskreni međunarodni napori u borbi protiv terorističkih pretnji", navela je Sana.

Teroristički napadi u Briselu ukazuju na značaj ponalaska političkog rešenja u Siriji na mirovnim pregovorima koji su u toku u Ženevi, kako bi se izbegao "haos" kako u Evropi, tako i na Bliskom istoku, ocenila je sirijska opozicija.

"Ti napadi još jednom pokazuju ludilo terorista koji haraju na Bliskom istoku i gađaju srce Evrope", izjavio je Basma Kodmani, portparol sirijskog opozicionog Visokog odbora za pregovore.

Kodmani je rekao da su pregovori u Ženevi od "suštinskog značaja za uspostavljanje sveukupne političke ravnoteže i izbegao haos koji preti od fanatika".

Sirijska opozicija žestoko je osudila napade u Briselu.

U Ženevi su u toku indirektni mirovni pregovori zaraćenih strana u Siriji, gde je od početka sukoba pre pet godina stradalo više od 270.000 ljudi.

Serija eksplozija potresla je jutros aerodrom i mrežu metroa u Briselu, stradale su najmanje 34 osobe, povređeno je više od 170, a prestonica EU je blokirana.

Islamska država je preuzela odgovornost, a u pitanju je novi napad terorista u srcu Evrope nakon smrtonosnih napada u Parizu.

Potvrđeno je da je bombaš samoubica izazvao jednu od dve eksplozije na aerodromu Zaventem oko 8h, a sat kasnije se čula eksplozija u metrou, u stanici nedaleko od zgrada u kojima se nalaze institucije Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: