Keri: SAD snažno stoje uz belgijski narod

Portparol državnog sekretara SAD Džona Kerija izjavio je da Keri pažljivo prati situaciju i izražava saučešće svim žrtvama danas, prenosi BBC.

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2016.

14:08

Keri: SAD snažno stoje uz belgijski narod
Foto: Tanjug

„Zvaničnici Stejt departmenta su u kontaktu sa našom ambasadom u Briselu. Ambasada je jutros objavila bezbednosnu poruku kojom preporučuje pojedincima da ostanu na mestu na kojem su, kao i da izbegavaju javni prevoz“, rekao je Kerijev portparol.

Prema njegovim rečima, apeluje se na građane SAD da budu svesni dešavanja, slušaju instrukcije vlasti i prate lokalne medije zbog razvoja događaja.

„Naša ambasada će nastaviti da ih obaveštava novim informacijama kad god je to moguće. Nastavljamo da radimo na utvrđivanju statusa svih Amerikanaca u Briselu. SAD snažno stoje uz belgijski narod. Spremni smo da podržimo istragu“, kaže on.

Serija eksplozija potresla je jutros aerodrom i mrežu metroa u Briselu, stradalo je najmanje 34 osoba, povređeno je više od 130, a prestonica EU je blokirana.

Islamska država je preuzela odgovornost, a u pitanju je novi napad u srcu Evrope, nakon smrtonosnih napada u Parizu 2015.

Potvrđeno je da je bombaš samoubica izazvao dve eksplozije na aerodromu Zaventem oko 8h, a sat kasnije se više eksplozija čulo u metrou, u stanici nedaleko od zgrada u kojima se nalaze institucije Evropske unije.

Tri sata posle napada policija je izvela i kontrolisanu eksploziju u takozvanom evropskom kvartu u Briselu, u kome se nalaze institucije Evropske unije.

Ceo grad je u blokadi, bezbednost u Briselu je na najvišem nivou, na ulicama su jake policijske i vojne snage, nad gradom lete helikopteri, a aerodrom i sistemi podzemne železnice i javnog prevoza su evakuisani i zatvoreni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: