"Ovoga smo se plašili... Ima mnogo mrtvih"

Belgijski premijer Šarl Mišel je saopštio da je "veliki broj ljudi poginuo u žestokim i kukavički atentatima" na briselskom aerodromu i u stanici metroa Malbek.

Izvor: Beta

Utorak, 22.03.2016.

13:23

Getty Images

Belgijski državni tužilac je izjavio da je bar jedan atentat počinio samoubica koji je aktivirao eksploziv na sebi.

Premijer Šarl Mišel je, obraćajući se preko televizije naciji, rekao da se "ono od čega smo strahovali dogodilo i da je zemlja je pogođena bezočnim, žestokim i kukavičkim atentatima".

"Važno je da sad utvrdimo postojeće stanje i žrtve, uključujući strance", dodao je belgijski premijer i rekao da se ranjeni prebacuju u više bolnica.

"Ima mnogo mrtvih", rekao je Mišel, ali nije navodio tačan broj poginulih u terorističkim napadima na aerodromu i metrou i jedino je podvukao da su vlasti podigle nivo opasnosti od terorizma na četvrti stepen.

On je istakao da su na mesto atentata upućena i vojna pojačanja i zatražio od stanovništva da bude pribrano i pomogne time vlastima u pružanju pomoći postradalima i naporima da se otklone neposredne posledice terorističkih napada.

Petnaest lica je poginulo, deset je u kritičnom stanju, a četrdesetak je ranjeno u eksploziji u stanici briselskog metroa Malbek, saopštila je uprava preduzeća za javni saobraćaj STIB u Briselu, a javila tv stanica RTL.

Belgijsko državno tužilaštvo je, prema listu Dernijer er, istovremeno saopštilo da su teroriste samoubice aktivirali eksploziv i ubili 13 i ranili tridesetak putnika na aerodromu Zaventem u Briselu.

"Savezno tužilaštvo je potvrdilo da je reč o samoubilačkim atentatima", javlja belgijski dnevnik i navodi i svedočenja više putnika da su se na aerodrommu pre eksplozije najpre čuli pucnji i povici na arapskom jeziku, a onda su ođeknule dve žestoke eksplozije.

Reporter tv stanice RTBF je javio da su na mestu eksplozije pronađene čaure od metaka, što bi trebalo da potvrdi izveštaje da je pre eksplozija došlo do pucnjave.

Saobraćaj metroom, tramvajima, autobusima i železnicom u Briselu je prekinut, većina javnih ustanova ne radi, a vlasti su zatražile od stanovnika belgijske prestonice da ne izlaze na ulice i ne voze automobile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: