Teror u Briselu: Grad blokiran, najmanje 34 žrtve

Serija eksplozija potresla je jutros aerodrom i mrežu metroa u Briselu, stradale najmanje 34 osobe, povređeno je više od 230 ljudi. Prestonica EU je blokirana.

Izvor: B92

Utorak, 22.03.2016.

10:30

Teror u Briselu: Grad blokiran, najmanje 34 žrtve

Islamska država je preuzela odgovornost za novi napad terorista u srcu Evrope nakon smrtonosnih napada u Parizu.

Potvrđeno je da je bombaš samoubica izazvao jednu od dve eksplozije na aerodromu Zaventem oko 8h, a sat kasnije se čula eksplozija u metrou, u stanici nedaleko od zgrada u kojima se nalaze institucije Evropske unije.

Policija je izvela nekoliko kontrolisanih eksplozija na aerodromu i u takozvanom Evropskom kvartu u Briselu, u kome se nalaze institucije Evropske unije. Istovremeno, nađen je i sumnjivi paket kod kraljevske palate.

Broj žrtava i povređenih nije zvanično potvrđen, a strahuje se da će biti više od 40 mrtvih. Prema poslednjim informacijama belgijskih medija - u metrou je stradalo 20 ljudi, a na aerodromu njih 14. Prema poslednjim informacijama, povređenih je oko 200, a među njima ima i pacijenata u veoma teškom stanju.

Ceo grad je u blokadi, bezbednost u Briselu je na najvišem nivou, na ulicama su jake policijske i vojne snage, nad gradom lete helikopteri, a aerodrom i sistemi podzemne železnice i javnog prevoza su evakuisani i zatvoreni.

Vlasti su hitno evakuisale i nuklearna postrojenja.

Pod blokadom su i zgrade EU, a evakuisana je i kraljevska palata.

Napadi su se dogodili samo nekoliko dana nakon hapšenja glavnog osumnjičenog za organizaciju napada u Parizu Salaha Abdeslama.

Takođe, belgijska televizija VTM je pozivajući se na policijske izvore javila da je evakuisana nuklearna elektrana Tiang koja se nalazi blizu Liježa, na istoku Belgije. Napadnuta stanica metroa Malbek nalazi se u blizini takozvanog Evropskog kvarta, u kome se nalaze institucije Evropske unije. Evropska komisija je apelovala na sve zaposlene da ne izlaze na ulice, a svi sastanci zakazani za danas su otkazani.

Premijer Šarl Mišel je, obraćajući se preko televizije naciji, rekao da se "ono od čega smo strahovali dogodilo i da je zemlja pogođena bezočnim, žestokim i kukavičkim atentatima".

"Važno je da sad utvrdimo postojeće stanje i žrtve, uključujući strance", dodao je belgijski premijer i rekao da se ranjeni prebacuju u više bolnica.

"Ima mnogo mrtvih", rekao je Mišel, ali nije navodio tačan broj poginulih u terorističkim napadima na aerodromu i metrou i jedino je podvukao da su vlasti podigle nivo opasnosti od terorizma na četvrti stepen.

Istovremeno, Belgija je podigla nivo bezbednosti zbog terorizma na najviši, četvrti nivo.

Društvene mreže su preplavile fotografije i snimci sa mesta napada, a među njima je i mnogo onih čija autentičnost nije potvrđena. Pojedini mediji su objavili i navodne snimke sa aerodroma, ali su u pitanju snimci sa napada na moskovski aerodrom Domodedovo iz 2011. godine. Takođe, američki zvaničnici su saopštili da su povećali mere bezbednosti iz straha od terorističkih napada. Širom Evrope se podiže nivo pripravnosti.

Lokalni mediji prenose da su se pre eksplozija na aerodromu "čuli pucnji i povici na arapskom", ali te informacije još nisu potvrđene.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.
Foto: Tanjug
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: