Nađa Savčenko ipak još nije osuđena

Sud u Rusiji još nije izrekao presudu ukrajinskom pilotu Nađi Savčenko zbog umešanosti u ubistvo dva ruska novinara, iako su agencije objavile da je ona kriva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.03.2016.

09:42

Nađa Savčenko ipak još nije osuđena
Foto: Tanjug

Tužilaštvo je zatražilo kaznu od 23 godine zatvora, a konačno odluka suda će biti objavljena u utorak kada se završi dvodnevno čitanje presude.

Savčenko (34) se borila na strani ukrajinskih dobrovoljaca protiv ruskih snaga u istočnoj Ukrajini, gde je i zarobljena u junu 2014. godine.

Iako je ranije objavljena vest da ju je sud proglasio krivom za ubistva na istoku Ukrajine i to "zbog mržnje prema Rusima", agencija AP je objasnila da je sudija tada, u stvari, citirao tužilaštvo.

Sudija je, citirajući argumente tužilaštva, rekao da je Savčenko davala koordinate za granatiranje u julu 2014. godine, tokom kojeg su stradala dvojica novinara i nekoliko civila.

On se, takođe, naveo tužilaštvo rekavši da se ona vodila "političko mržnjom" prema stanovnicima Luganska, kao i da je bila deo kriminalne grupe i nameravala da ubije neograničen broj ljudi. Njeni advokati tvrde da je lista telefonskih poziva utvrdila da su nju proruski pobunjenici zarobili pre nego što su novinari umrli.

Savčenkova, koja je takođe član ukrajinskog parlamenta, navodi da su je pobunjenici kidnapovali najmanje sat vremena pre granatiranja i kasnije predali ruskim vlastima.

Tokom granatiranja ubijena su dvojica ruskih novinara, Igor Korneljuk i Anton Vološin.

Međutim, ruski tužioci tvrde da je ona tajno sama prešla na rusku teritoriju.

Jedan od njenih advokata je ranije izjavio da „nema sumnje“ da će je sud u Donjecku osuditi „na nekoliko godina“.
Foto: Tanjug
„Propagandna mašina radi ovde, nema pravde i slobode“, napisao je Mark Feigin na Tviteru.

Ruske vlasti kažu da je Savčenko davala koordinate za minobacački napad u kojem su poginula dva novinara i nekoliko civila.

Savenčkova je nakon što je Rusija početkom marta zatražila da ona bude osuđena na 23 godine započela štrajk glađu i žeđu.

"Rusko tužilaštvo je naglo zatražilo da se suđenje odloži za 9. mart, a Nađi Savčenko nije data mogućnost da govori. U znak protesta, ona je najavila da od danas stupa u štrajk glađu i žeđu", izjavio je Frans presu jedan od njenih advokata Nikolaj Polozov. Ukrajinska vlada je protestovala protiv njenog hapšenja, a Sjedinjene Američke Države i EU su pozvale Moskvu da odmah oslobodi Savčenko.
Foto: Tanjug
Tako su na primer tri dobitnika Nobelove nagrade zatražila od EU da izvrši pritisak na Moskvu da oslobodi Nađu Savčenko.

Prošlogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Beloruskinja Svetlana Aleksijevič i dvoje njenih prethodnika, Austrijanka Elfride Jelinek i Litvanac Tomas Venclova, potpisali su otvoreno pismo "onima koji vladaju Evropom", u kojem su istakli da je, osim života nađe Savčenko, u igri i kredibilitet Evrope.

"Naša sposobnost da joj spasemo život dokazaće efikasnost međunarodne diplomatije, a naši napori poštovanje evropskih vrednosti", navodi se u pismu objavljenom početkom marta na internetu.

Osim toga, i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini pozvala je Moskvu da "odmah i bezuslovno" oslobodi Savčenkovu.

Podsećamo, odnosi Rusije i Ukrajine žestoko su pogoršani od početka sukoba na istoku Ukrajine 2014. godine. Moskva je aneksirala Krimsko poluostrvo nakon referenduma i optužena je da podržava proruske pobunjenike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: