Princu buket od jedinog srpskog deteta u Prizrenu

Princ Čarls je prilikom posete Kosovu i Metohiji izrazio interesovanje za restauraciju i konzervaciju oštećenih fresaka u prizrenskim crkvama.

Izvor: B92

Subota, 19.03.2016.

23:06

Princu buket od jedinog srpskog deteta u Prizrenu
foto: facebook.com/arhimandrit.sava

Eparhija Raško-prizrenska je saopštila da je u hramu Svetog Đorđa u Prizrenu britanskom prestolonasledniku buket cveća uručila Milica Đorđević, jedino srpsko dete u Prizrenu.

Princa od Velsa su u Prizrenu dočekali episkop Raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava, zajedno sa zajedno sa sveštenstvom, učenicima Bogoslovije u Prizrenu i vernicima.

Po ulasku u hram Vladika Teodosije obratio se britanskom Prestolonasledniku pozdravnom besedom u kojoj je govorio o značaju kosovsko-metohijskih svetinja, stradanju koje je Crkva sa svojim narodom prošla proteklih godina, ali i o obnovi porušenog i posebno vaskrsenju Prizrenske bogoslovije.

Princ Čarls se srdačno pozdravio sa bogoslovcima koji su mu otpevali tropar Vaskrsenju Hristovom na srpskom i engleskom jeziku. Vladika Teodosije i o. Sava su potom Princu od Velsa pokazali malu izložbu fotografija koje prikazuju razaranja u martovskom pogromu 2004. godine kao i obnovu svetinja i kuća koja je potom usledila.

Vladika se posebno zahvalio britanskoj vladi na pomoći u obnovi kuća za povratnike.

“Uvaženom gostu objašnjeno je da 16 godina nakon završetka oružanog sukoba 200.000 Srba ne može da se vrati na Kosovo i Metohiju i da je u Prizrenu od predratnih 8.000 Srba sada ostalo da živi samo dvadesetak, većinom starijih lica. Princ Čarls se zadržao u kratkom razgovoru sa grupom povratnika, koji su izrazili čvrstu želju da ostanu da žive u svom rodnom gradu i pored tragedije koju su prošli 2004. godine, kada su sve srpske crkve i kuće u Prizrenu bile zapaljene. Na kraju posete Princ Čarls je obišao malu crkvu Sv. Georgija iz 15 veka, zadužbinu porodice Runović, koja je u pogromu 2004. godine zapaljena. Posebno interesovanje izrazio je za restauraciju i konzervaciju oštećenih fresaka u drevnim prizrenskim crkvama koje su radili grčki, srpski i italijanski restauratori”, navodi se u saopštenju.

U znak sećanja na posetu, Vladika Teodosije je Princu Čarlsu uručio luksuznu monografiju Manastira Visoki Dečani na engleskom jeziku dodavši nekoliko reči o najvećim svetinjama SPC na Kosovu i Metohiji, koje su zbog svog značaja uvrštene u svetsku kulturnu baštinu UNESKO. Episkop Teodosije i o. Sava su izrazili nadu da će srpska pravoslavna baština na Kosovu i Metohiji, sa svojim istorijskim i kulturnim identitetom, biti adekvatno zaštićena odgovarajućim međunarodnim garancijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: