Princ Čarls u Prizrenu: Čuo sam teške priče...

Britanski princ Čarls i vojvotkinja od Kornvola posetili su u Prizrenu saborni hram Svetog Đorđa, kao i srpske povratnike.

Izvor: RTS

Subota, 19.03.2016.

18:59

Princ Čarls u Prizrenu: Čuo sam teške priče...
Tanjug/AP

U hramu su članove kraljevske porodice dočekali episkop Raško-prizrenski Teodosije i iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Domaćin posete vladika Teodosije je ukazao princu Čarlsu da su mnoge crkve uništene u martovskom pogromu, pokazavši mu slike martovskog stradanja. Nakon toga su teolozi otpevali Vaskršnji tropar, navodi RTK2.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi princu je Milica Đorđević, jedina srpska učenica koja živi u Prizrenu, poklonila cveće.

Episkop Teodosije Šibalić i otac Andrej su princu govorili o istoriji crkve i srpskoj zajednici na Kosovu i upoznali ga sa polaznicima pravoslavne bogoslovije koja je ponovo otvorena u Prizrenu.

Britanski princ se kasnije upoznao i sa Srbima povratnicima u Prizrenu. Princ je razgovarao sa Aleksandrom Mitrovićem, srpskim povratnikom, kao i drugim povratnicima čije su kuće obnovljene uz finansijsku pomoć britanske vlade.
Tanjug/AP
Oni su mu preneli da žele da ostanu na svojim ognjištima, a on im uzvratio rečima da će se moliti za njih, prenosi RTK2. Britanski princ Čarls je na otvaranju međuverske konferencije u Prizrenu izjavio da je u pomirenju put u bolju budućnost.

"Potrebno je da gradimo mostove. Potrebno je ponovo da izgradimo temelje. Čuo sam mnoge priče, teške priče i voleo bih da mogu da pomognem tim ljudima, ali moramo preći taj most, osveta nije rešenje, put za bolju budućnost je u pomirenju", rekao je princ od Velsa.

"Kao što sam rekao i u Beogradu, ne smemo dozvoliti sebi da postanemo taoci istorije", rekao je princ Čarls.

Izrazio je zadovoljstvo što je danas imao prilike da se sretne sa građanima koji pripadaju različitim religijama i istovremeno podelio zabrinutost sa porodicama nestalih od kojih je čuo za njihovu uznemirenost i bol.

Pri dolasku u Prizren, princ se najpre zadržao na starom mostu kako bi osmotrio Kaljaju (tvrđavu) i kuće obnovljene uz pomoć britanske vlade. Princ Čarls je posetio i Sinan pašinu džamiju i katoličku crkvu "Majke pomoćnice".

U Sinan pašinoj džamiji, muftija Naim Trnava, imam Idriz Kefkin i istoričar Raif Vrmiča su sa princom razgovarali o istoriji islama na Kosovu. Od Bese Ismaili iz Odeljenja za žene u okviru Islamske zajednice je čuo o stanju muslimanske žene u kosovskom društvu.
Tanjug/AP
U rimokatoličkoj crkvi Gospe pomoćnice, princa je primio biskup Dod Đerđi i kancelar don Šan Zefi. Princ je posmatrao predstavu crkvenog hora i razgovarao sa pastvom.

Sastao se sa direktorom rimokatoličke nevladine organizacije "Karitas", Don Viktorom Sopijem i nekoliko primalaca pomoći. U razgledanju grada princu Čarlsu je pomagao Arbor Morina, predsedavajući Saveta za kulturu baštinu istorijskog dela Prizrena.

Tokom obilaska grada, britanski princ pretolonaslednik popio je kafu na Trgu Šadrvan. Pre posete Prizrenu, princ od Velsa učestvovao je na okruglom stolu o stradanju nestalih tokom rata.

Princu su se predstavili članovi porodica nestalih lica, koji su govorili o njihovom stalnom bolu zbog nepoznavanja sudbine njihovih najmilijih i naporima za njihovim pronalaženjem.

Nakon sastanka, princ Čarls je u Prištini položio buket sa osam belih ruža na spomenik nestalima na Kosovu. Uz to ostavio je poruku: "U našim mislima i molitvama".

Nakon toga je princ je razgovarao sa više članova porodica nestalih lica koji su se okupili kod spomenika povodom ceremonije. Princ je podvukao činjenicu da "ćemo samo zajedničkim radom biti u stanju da izlečimo rane prošlosti".

Princ se takođe sastao sa stipendistima "Čeveninga", koji su iskoristili svoje iskustvo studiranja u Britaniji, kako bi dali doprinos javnom životu na Kosovu, kao i sa britanskim građanima koji volontiraju u svim zajednicama na Kosovu.

Vojvotkinja od Kornvola Kamila se danas susrela sa preživelima seksualnog nasilja tokom sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: