Jahjaga odlikovala Čarlsa ordenom Rugove / FOTO

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga odlikovala je princa od Velsa Čarlsa ordenom za mir i humanizam koji nosi ime prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Izvor: B92

Subota, 19.03.2016.

14:10

Jahjaga odlikovala Čarlsa ordenom Rugove / FOTO
Foto: Tanjug

"Posebna mi je čast da odlikujem njegovo veličanstvo princa Velsa ordenom 'Ibrahim Rugova', za mir i humanizam", napisala je Jahjaga na svom profilu na Fejsbuku.

Posle susreta sa Jahjagom, prinčevski par je položio cveće na spomenik nestalih osoba.

Kod tog spomenika princ Čarls pozdravio se sa nekim od članova porodica nestalih koji su od njega zahtevali da se na Srbiju izvrši pritisak kako bi se razjasnile sudbine nestalih.

Vojvotkinja od Kornvola i Jahjaga sastaće se danas i sa žrtvama seksualnog nasilja.

Britanski princ će prisustvovati i polaganju venca u štabu Kfora "Film City" u Prištini u znak sećanja na pripadnike Velike Britanije i Kfora koji su izgubili živote tokom operacija na Kosovu.

Posle toga, princ Čarls će otputovati u Prizren, gde će s Jahjagom prisustvovati međuverskoj konferenciji koja se organizuje u saradnji s Vladom Kosova.

Vojvotkinja Kamila će posetiti nevladinu organizaciju "Ideas Partnership" u Kosovu Polju, koja pomaže ugroženim grupama putem edukacija i ekonomskog jačanja.

Presidentja e Republikës së Kosovës, zonja Atifete Jahjaga priti sot në takim Lartmadhërinë e Tyre, Princin e Wales-it...

Posted by Atifete Jahjaga on Saturday, March 19, 2016
Članovi britanske kraljevske porodice posetom Kosovu završavaju regionalnu turneju u okviru koje su bili i u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Ovo je druga poseta princa Čarlsa Kosovu. Prvi put je boravio 1999, posle ulaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovo, kada je posetio britanske vojnike u okviru Kfora.

Posetu prinčevskog para Kosovu prate snažne bezbednosne mere.

"Poseta princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile Kosovu potvrdila posebne i jake veze Prištine i Londona"

Foto: Tanjug
Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da je poseta princa Čarlsa i vojvotkinje Kamile Kosovu potvrdila posebne i jake veze Prištine i Londona, saopšteno je iz kabineta predsednice Kosova."Predsednica Jahjaga zahvalila je princu Čarlsu na izuzetnoj ulozi Velike Britanije za slobodu i nezavisnost Kosova, kao i u izgradnji stabilne demokratije", navodi se u saopštenju.

Jahjaga je s prinčevskim parom razgovarala o produbljivanju saradnje, o napretku Kosova u izgradnji demokratske države, kao i o međunarodnom priznanju Kosova, navodi se u saopštenju.

Takođe, bilo je reči i o zajedničkom angažovanju Kosova i Velike Britanije u očuvanju i promovisanju međuverske tolerancije i sprečavanju seksualnog nasija tokom rata, ali i o ekonomskom razvoju zemlje i nastavku reformi radi stvaranja novih mogućnosti za omladinu Kosova, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: