Davutoglu: Istorijski dan za EU i Tursku

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je dan u kojem su Evropska unija i Turska postigle dogovor o obuzdavanju priliva migranata u Evropu - istorijski.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2016.

18:31

Default images
Foto: Beta/AP

"Ovo je istorijski dan, zato što smo postigli veoma važan dogovor Turske i EU", rekao je on na konferenciji za novinare nakon samita u Briselu.

"Danas smo shvatili da Turska i EU imaju istu sudbinu, iste probleme i istu budućnost", istakao je Davutoglu.

Prema dogovoru, svi budući migranti koji nelegalno stignu u Grčku biće vraćeni u Tursku, a EU će primiti po jednog Sirijca sa turske teritorije u zamenu za svakog sirijskog izbeglicu koji iz Grčke bude vraćen u Tursku, podseća AFP.

Dogovoreno je i da Turska ubrza pristupne pregovore sa EU, da za pomoć u zbrinjavanju izbeglica dobije šest milijardi evra, kao i viznu liberalizaciju od juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: