EU i Turska postigle dogovor o migrantima

Evropska unije i Turska postigle su dogovor o rešavanju migrantske krize, javile su svetske agencije.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2016.

15:33

EU i Turska postigle dogovor o migrantima
Foto: Getty Images

Visoki turski zvaničnik je izjavio da će vraćanje migranata u Tursku početi 4. aprila, prenosi Rojters.

Premijer Finske Juha Sipila naveo je na Tviteru da je sporazum s Turskom odobren, što je potvrdilo i nekoliko izvora u EU, preneo je AFP.

Britanska agencija je ranije javila, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika EU, da planirani početak dogovorene akcije treba da bude 20. marta.

Lideri Evropske unije postigli su dogovor sa Turskom o zaustavljanju nelegalnih migracije, objavio je premijer Finske Juha Sipila na svom nalogu na Tviteru.

"Dogovor sa Turskom je odobren", naveo je Sipila.

I premijer Češke je u međuvremenu na svom nalogu na Tviteru potvrdio da je "dogovor sa Turskom postignut, da će svi nelegalni migranti iz Grčke biti vraćeni u Tursku".

Izvori na zasedanju su agenciji Beta preneli da je to "tačno, ali još uvek zvanično nije usaglašeno". Ključna stavka nagodbe je da se zaustavi dolazak svih imigranata na grčke granice Evropske unije i prevashodno spreči dalje krijumčarenje migranata iz Turske u Evropu, dok je EU zauzvrat obećala da će za svakog imigranta čiji povratak prihvati Turska, odobriti azil jednom ratnom izbeglici smeštenom na turskoj teritoriji.

Turska je zatražila da EU odobri režim bez viza za turske državljane i da se ubrzaju pregovori Ankare s EU o članstvu.

Prema nacrtu dogovora, svi migranti koji ubuduće iz Turske dođu na grčka ostrva biće vraćeni na tursku teritoriju, a Evropska unija je spremna da prihvati 72 hiljade sirijskih izbeglica iz Turske, pod uslovom da vlasti u Ankari prihvate nazad migrante koji su nezakonito iz Turske stigli u EU.

Turska je tražila da EU, pored obećanja da će Ankari dodeliti tri milijarde evra u ovoj godini, istu toliku svotu Turskoj odobri i u 2017. za podmirenje troškova zbrinjavanja 2,5 miliona mahom sirijskih izbeglica na turskoj teritoriji.

Evropski vođi su postavili uslove da se najpre vidi kako će biti utrošeno prvih tri milijarde evra da bi odobrili još novca turskim vlastima, a takođe kažu da će turski zahtev za ukidanje evropskih viza za turske državljane biti uslišen samo kad vlasti u Ankari ispune u potpunosti sve uslove za to. Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk je prethodno nacrt dogovora sa Turskom o suzbijanju nelegalne migracije predao na odobrenje liderima 28 zemalja članica Evropske unije, javio je Rojters.

Rojters je objavio integralni nacrt ovog dogovora koji su postigli lideri EU sa ciljem da se uskoro okončaju pregovori sa turskim premijerom Ahmedom Davoutogluom.

Nacrt sporazuma predviđa ubrzanje priprema za otvaranje novih pregovaračkih poglavlja u pregovorima Ankare i Brisela i to tako da do kraja juna bude otvoreno poglavlje 33 o budžetu i finansijama.

Predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk spreman je da nacrt dogovora sa Turskom o suzbijanju nelegalne migracije preda danas na odobrenje liderima 28 zemalja članica Evropske unije, javio je ranije Rojters.

Tusk je, nakon prepodnevnih pregovora sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, organizovao nastavak razgovora i za vreme ručka, prenosi britanska agencija, pozivajući se na izvore EU.

Prema predloženom sporazumu, Ankara će prihvatiti nazad sve nelegalne migrante koji su prešli u Grčku, uključujući i sirijske izbeglice, ukoliko EU preuzme neke sirijske izbeglice i novčano nagradi Tursku, uvede bezvizni režim putovanja i obezbedi napredak Ankare u pregovorima o pristupanju EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: