"Ne nameravamo da se cenjkamo"

Turski premijer Ahmet Davutoglu upozorio je lidere Evropske unije da Ankara ne namerava da se cenjka po pitanju rešavanja izbegličke krize.

Izvor: B92

Petak, 18.03.2016.

09:41

Default images
foto: Beta/AP

On je istakao da je ponuda Ankare da učestvuje u rešavanju problema izazvana isključivo humanitarnim razlozima.

“Za Tursku izbeglička kriza nije situacija za pregovaranje, već stvar humanitarnih vrednosti, kao i evropskih vradnosti. Naš glavni cilj je da omogućimo pomoć izbeglicama kroz pojačavanje veza između Turske i Evropske unije. Nadam se da ćemo pronaći zajednički temelj u skladu za zajedničkim ciljevima“, rekao je Davutoglu.

Prethodno su lideri EU na samitu u Briselu dogovorili zajedničku poziciju o planu vraćanja desetina hiljada migranata Turskoj.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel je na Tviteru objavio vest o dogovoru nakon razgovora u Briselu, gde su lideri EU dobili uveravanja da nacrt sporazuma neće rezultirati masovnim deportacijama, a istovremeno su izglađene razlike zahvaljujući olakšicama obećanim Turskoj u zamenu za njenu pomoć, prenosi AP.

Na osnovu plana dogovora, EU će platiti kako bi novi migranti koji pristižu u Grčku a ne ispunjavaju uslove za azil bili vraćeni u Tursku.

Za svakog vraćenog migranta, EU će primiti jednog sirijskog izbeglicu koji će svi biti raspoređeni među državama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: