Konačno – dogovor lidera EU, sledi Davutoglu...

Lideri EU su na samitu u Briselu dogovorili zajedničku poziciju o planu vraćanja desetina hiljada migranata Turskoj.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.03.2016.

07:00

Konačno – dogovor lidera EU, sledi Davutoglu...
Thinkstock

Tu poziciju će ponuditi u petak turskom premijeru Ahmetu Davutogluu.

Premijer Luksemburga Gzavije Betel je na Tviteru objavio vest o dogovoru nakon razgovora u Briselu, gde su lideri EU dobili uveravanja da nacrt sporazuma neće rezultirati masovnim deportacijama, a istovremeno su izglađene razlike zahvaljujući olakšicama obećanim Turskoj u zamenu za njenu pomoć, prenosi AP.

Predsedavajući samita, Donald Tusk i šef izvršnje Komisije trebalo bi da ujutru predstave Davutogluu dogovorene pozicije EU kako bi ih on odobrio.

Ukoliko on to ne bude učinio, lideri 28 zemalja EU će se ponovo sastati da preispitaju predloženo, prenosi AP.

Na osnovu plana dogovora, EU će platiti kako bi novi migranti koji pristižu u Grčku a ne ispunjavaju uslove za azil bili vraćeni u Tursku.

Za svakog vraćenog migranta, EU će primiti jednog sirijskog izbeglicu koji će svi biti raspoređeni među državama EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: