Princ Čarls stigao na Cetinje

Britanski prinčevski par, princ Čarls i vojvotkinja Kamila, stigli su danas na Cetinje.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.03.2016.

12:56

Princ Čarls stigao na Cetinje
Foto: Tanjug

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su na Cetinje doputovali iz Beograda, a dočekao ih predsednik Filip Vujanović.

Oni će se u crnogorskoj prestonici upoznati sa crnogorskom tradicijom i kulturom.

Princ Čarls će u Vladinom domu obići neke od najpoznatijih, hrišćanskih relikvija, poput ikone bogorodice Filarmose i razgovarati sa lokalnim ikonopiscima.

Članovi britanske kraljevske porodice će prisustvovati festivalu hrane i pića, gđe će imati priliku da probaju tradicionalne crnogorske proizvode i razgovaraju sa građanima.

Jedan od ulcinjskih maslinara, koji će izlagati na festivalu, pripremio je princu Čarlsu ulje od masline stare od 1.000 do 2.000 godina i sadnicu autohtone masline.

Posetu Crnoj Gori britanski prinčevski par nastavlja susretima u Podgorici, gde će se princ Čarls odvojeno sastati s predsednicima Skupštine i vlade, Rankom Krivokapićem i Milom DJukanovićem.

Princ od Velsa će predstaviti opremu koja je donacija britanske vlade Carini Crne Gore, dok će vojvotkinja od Kornvola posjetiti sjedište UNICEF-a u Podgorici.

Britanski prinčevski par posetu završavaju svečanim prijemom u njihovu čast. Poseta članova kraljevske porodice nije politička, već protokolarna i prijateljska, ranije je saopšteno iz ambasade Velike Britanije u Podgorici.

Princ Čarls i vojvotkinja Kamila su pre Crne Gore boravili u Hrvatskoj i Srbiji, a posetu regionu nastavljaju u Prištini.

Ovo je druga poseta princa Čarlsa Crnoj Gori, koji je kao 29-godišnjak prvi put posetio našu zemlju 1978. godine, u okviru posete SFRJ na poziv tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: