Princ Čarls se na prijemu obratio na srpskom

Princ od Velsa je govor u Skupštini Srbije počeo na srpskom jeziku i rekao je da mu je bilo zadovoljstvo da se obrati zvanicama na prijemu u Skupštini Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2016.

19:37

Princ Čarls se na prijemu obratio na srpskom
Screenshot

"Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo da sam danas ovde i da vam se kratko obratim", rekao je princ Čarls na srpskom jeziku pred zvanicama u skupštini.

On je zatim nastavio govor na engleskom jeziku pozdravivši izuzetan napredak na ovim prostorima i naglasio da su se posle strašnih dogadđaja u prošlosti vraćeni stabilnost i mir.

On je podsetio na slučaj mosta u Mostaru - njegovo rušenje je bilo primer patnje i bola, a njegova obnova podvig veštine i nade.

"Sada je okrenuta jedna stranica u regionu. Posle strašnih sukoba 90-ih godina mir i stabilnost su se vratili. Potpuno razumemo probleme sa kojima se suočavaju vaše zemlje i mogu da pozdravim izuzetan napredak koji je načinjen", istakao je princ Čarls.

On je naglasio da se nigde kao na Balkanu ne oseća težina istorije, da zemlje regiona ne treba da je ignorišu, ali da ne smeju da postanu njeni zarobljenici, već da treba raditi na pomirenju.

"Jedinstvo se najviše gradi prevazilaženjem. Majka Tereza je rekla „Mi osećamo da je ono što radimo samo kap u okeanu, ali okean bi bio manji da nije te kapi“. Za pomirenje je potrebna volja svih, od političkih i verskih vođa do građana. Potrebna je i podrška prijatelja sa svih strana. Pozdravio bih sve u regionu koju su bili spremni da pređu most kako bi stvarali srećnu budućnost", rekao je princ.

"Uveravam vas da je Britanija sa vama dok gradite svoju zajedničku budućnost. Mir i stabilnost u regionu značiće bezbedniju budućnost za sve. Zajedno možemo da napravimo tu budućnost", naglasio je princ Čarls u obraćanju. On se osvrnuo i na odnos Velike Britanije prema regionu kroz istoriju.

"U ovoj sobi stoje slike člnova britanske vojne medicinske misije koja je doša u Srbiju tokom Prvog svestkog rata. Mnogi su tu umrli u epidemiji tifusa ne želeći da napuste svoje pacijente. Osoba i događaji koji povezuju dva naroda ima mnogo. 1916. godine Vladika Velimirović je bio prvi sveštenik pravoslavni koji je držao propoved u Crkvi Svetog Pavla, mnogi umetnici danas su u Velikoj Britaniji. Ukratko, odnos Velike Britanije o tome govori na svim nivoima", kazao je on.

Važan motiv Čarlsovog govora bili su mostovi, te je princ citirao i nobelovca Ivu Andrića.
Foto: Tanjug
Pročitajte još:

Princ pio manastirsku rakiju, plovio... VIDEO

Princ Čarls nazdravio s gajdašem ispred skupštine / FOTO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: