Princ nazdravio s gajdašem ispred skupštine VIDEO

U Narodnoj skupštini se održava svečani prijem u čast princa od Velsa i vojvotkinje od Kornvola: Princ Čarls je sa suprugom stigao u skupštinu.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.03.2016.

18:41

Princ nazdravio s gajdašem ispred skupštine VIDEO
Foto: Tanjug

Prinčevski par je ispred Skupštine dočekala predsednica parlamenta Maja Gojković i oni su nakon razgledanja izložbe koja je priređena u čast britanskog para imali kratak razgovor u salonu princa Pavla.

Pri dolasku britanskog prinčevskog ara u Skupštinu svirale su gajde, a princ Čarls iskoristio je priliku da pre ulaska u zgradu Skupštine Srbije kratko porazgovara sa gajdašem, ali i da sa njim nazdravi pićem.

Među zvanicama na prijemu su ministri Vlade Srbije, predstavnici parlamentarnih stranaka, diplomatskog kora, crkvi, kulturnog i javnog života - Nebojša Bradić, Goran Bregović, Gordan Kičić, Vladeta Janković, Rodoljub Šabić, Toplica Spasojević...

Princ je sa svim zvanicama razmenio reč, a dugo se zadržao u razgovoru sa predstavnicima medija.
Screenshot: RTS
Istoričar Slobodan Marković kaže da ova poseta ima veliki značaj i za Srbiju, ali i region.

„Ovo je poseta koja promoviše mir i toleranciju u regionu, a značaj na lokalnom nivou ogleda se u činjenici da su ovo godine kada obeležavamo razne godišnjice važne za britansko-srpsku saradnju i odnose“, rekao je on. Prijem će biti i prilika za jedino javno obraćanje princa od Velsa tokom posete regionu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da je poseta britanskog princa velika čast za našu zemlju i prilika za resetovanje britansko-srpskih odnosa kakvi su oni bili s početkom dvadesetog veka.
Foto: Tanjug
"Očekujem značajnu poruku za čitav region koji je obišao, jer je Zapadni Balkan u poslednje vreme veoma bitan deo Evrope, poruku deljenja jednakih vrednosti za zemljama EU, pa i sa Velkom Britanijom, i poruku da je prošlost ono čega treba da se sećamo, a ne da stalno pričamo o tome, nego o izgradnji zajedničke budućnosti", rekla je ranije danas predsednica Skupštine Maja Gojković.

Predsednica parlamenta će princu Čarlsu pokloniti "srpsko ćirilično tkanje", odnosno azbuku oslikanu na specijalnom papiru, uramljenu u okvir u duborezu, dok su za vojvotkinju pripremljene rukavice, rad domaće dizajnerke, budući da se vojvotkinja zalaže za podsticanje ženskog preduzetništva.
Screenshot: RTS
U njihovu čast biće priređena izložba portreta i fotografija žena iz Velike Britanije koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu i bile angažovane u Kraljevini Srbiji i na Solunskom frontu.

Među njima, veliki doprinos i neprocenjivu pomoć Srbiji pružile su Flora Sends, Mejbl Kler Stobart, lekarke Elsi Ingliš, Elizabet Ros, Evelina Haverfild i Izabel Emsli Gelovej Haton, čiji su portreti izloženi.
Screenshot: RTS
Učešćem na prijemu prinčevski par završava posetu Srbiji.
Screenshot: RTS
Oni su u okviru posete regionu već boravili u Hrvatskoj, a do 19. marta će posetiti i Kosovo i Crnu Goru.
Screenshot: RTS
Pročitajte još:

Princ pio manastirsku rakiju, plovio... VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: