Kipar "nema nameru" da prihvati sporazum EU-Turska

Kiparski predsednik je izjavio da Kipar "nema nameru" da prihvati sporazum EU – Turska o rešavanju migrantske krize zbog obećanja koje je Brisel dao Ankari.

Izvor: Beta

Utorak, 15.03.2016.

13:35

Default images

Posle razgovora sa predsedikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom u Nikoziji, kiparski predsednik Nikos Anastasiades izjavio je je rekao da se neće složiti sa ukidanjem veta na tursko članstvo u EU ukoliko Ankara ne prizna Kipar kao državu.

Anastasiades je naveo da bi ukidanje blokade Turskoj na putu ka EU podrivalo tekuće pregovore o ujedinjenju ostrva.

"Neopravdano je, kontraproduktivno a da ne govorimo neprihvatljivo" da se teret ogromne migrantske krize prebaci na Kipar, rekao je Anastasiades. ;

Tusk je izjavio da treba još raditi na "ključnom pitanju legalnosti" nekih tačaka predloženog sporazuma.

Na samitu EU i Turske u Briselu 7. marta turski premijer Ahmet Davutoglu je izneo nove predloge za rešenje izbegličke krize. Turska između ostalog traži još tri milijarde evra, ali i vizne olakšice za građane Turske i otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima. Zauzvrat, Turska je izrazila spremnost da ponovo preuzme sve ilegalne migrante koji su se iz te zemlje prebacili na grčka ostrva.

Naredni sastanci EU i Turska, na kojima bi trebalo zaključiti sporazum, biće u četvrtak i petak u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: