Makedonija počela da vraća izbeglice u Grčku

Makedonija je vratila u Grčku oko 600 migranata, koji su juče ilegalno prešli granicu, javlja Rojters.

Izvor: B92

Utorak, 15.03.2016.

08:56

Makedonija počela da vraća izbeglice u Grčku
Foto: Getty Images

Većina tih migranata prevezena je u Grčku kamionima tokom jučerašnjeg dana i protekle noći, prenosi britanska agencija izjavu zvaničnika makedonske policije.

Zamenik grčkog ministra odbrane Dimitris Vicas nije mogao ni da potvrdi, niti da demantuje da li su migranti, koji su ilegalno prešli u Makedoniju, vraćeni u Grčku.

"Ono što znam je da će se svaka procedura odvijati uobičajenim diplomatskim sredstvima", izjavio je Vicas za grčku televiziju.

"Ne znam ništa više o tome da bih mogao da potvrdim ili demantujem", rekao je on.

Portarol grčke agencije za koordinaciju migracija, Jorgos Kiricis, izjavio je da, ukoliko vlasti u Skoplju budu zatražile da ih Grčka primi nazad, "taj zahtev će biti proučen".

Kiricis je rekao da je grupa od oko 80 novinara i aktivista koje su Makedonci pritvorili, oslobođeni su i omogućeno im je da se vrate u Grčku, preneo je AP.

Kako je prenela grčka televizija ERT, desetine migranata koji nisu mogli da uđu u Makedoniju i noć su proveli po kiši i hladnoći, vraćaju se u kamp Idomeni.

Grčki mediji su, takođe, preneli da su migranti koji su krenuli da ilegalno pređu granicu, imali letak na arapskom jeziku u kome se opisuje ruta kojom treba da idu, a izbeglice upozoravaju da će biti vraćene u Tursku ako budu ostali u Grčkoj.

Portparol makedonske policije ranije je najavila da će više stotina migranata, koji su ilegalno ušli u Makedoniju, biti vraćeno u Grčku. "Preduzimamo mere da vratimo tu grupu u Grčku", izjavila je portparol makedonske policije.

Prema jucerašnjim podacima makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova, privedeno je između 600 i 700 izbeglica, dok agencija Anadolija tvrdi da je privedeno oko 3.000 migranata.

Među njima su bili i novinari, koji su pratili izbeglice, i oni su kažnjeni sa po 250 evra zbog ilegalnog prelaska granice.

Pošto je Skoplje zatvorilo granice za izbeglice, stotine migranata blokiranih na severu Grčke pokušava da uđe u Makedoniju zaobilazeći granične prelaze.

Rojtersov svedok sa lica mesta potvrdio je da su stotine izbeglica i migranata uspele da se probiju u Makedoniju a, prema tamošnjim izvorima, vojska i policija su intervenisale kada je grupa migranata ušla u zemlju.

U ponedeljak je grupa od oko 1.000 migranata krenula preko granice, zaobilazeći granične prelaze, a kasnije se za njima uputila još jedna veća grupa. Čim bi prešli granicu, međutim, makedonsku vojnici bi ih pokupili i potrpali u kamione, prenosi Rojters.

Evropski komesar za izbeglice Dimitris Avramopulos posetiće danas kamp Idomeni, na severu Grčke, gde je smešteno oko 14.000 izbeglica, javlja ANA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: