"Postoje tri razloga za dolazak Čarlsa u Beograd"

Princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola doputovaće u sredu u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 15.03.2016.

18:28

Getty Images

Prvog dana princ Čarls će se sresti s predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem, patrijarhom Irinejom, a drugog dana posete obići će Galeriju Matice sprske u Novom Sadu i manastir Kovilj.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola obilaze Balkan. Njihova kraljevska visočanstva uskoro stižu u Srbiju, u posetu koja se razlikuje od klasičnih političkih poseta.

Novinar BBC-ja Dejan Radojević posetu princa Čarlsa vidi pre svega kao gest dobre volje.

“Postoje tri razloga zašto princ Čarls putuje, zato što kraljica ne može da ide, kad je Britaniji veoma stalo do nečega bilo da je reč o politici ili ekonomiji i kao gest dobre volje, što mislim da je slučaj, da pokaže da je Balkan stabilan”, kaže Radojević.

Bez obzira na razlog, svaki susret sa princom Čarlsom bilo gde na svetu podrazumeva strog protokol i jasna pravila. Nema familijarnosti, grljenje, ljubljenje, tapšanje po ramenu su isključeni, a rukovanje je ograničeno. Dozvoljeno je tek pošto on prvi pruži ruku.

“Mi smo spremni kada dođe da vidi nas u dvoru. Vi znate da je Čarlsova majka kuma mom suprugu, a njegov deda je kum kralju Petru. Mi smo vrlo srećni, oni su divni ljudi. On voli arhitekturu i kada bude video dvor mislim da će biti vrlo srećan. Važno je da mnogo novinara dođe u Srbiju i da vide da je Srbija na karti sveta”, rekla je princeza Katarina Karađorđević.

Balkanska turneja deveta je poseta princa Čarlsa regionu, prva Beogradu u proteklih 38 godina. 1978. boravio je u glavnom gradu Jugoslavije, sutra u Beograd stiže u pratnji supruge Kamile, iz Hrvatske.

Ipak, poseta princa Čarlsa izazvala je polemiku Beograda i Zagreba. Premijera Srbije Aleksandra Vučića naljutila je odluka njegovog hrvatskog kolege Tihomira Oreškovića da princu Čarlsu pokaže mesto gde su, kako je rekao hrvatski premijer, "Martićeve rakete" 1991. godine pogodile sedište hrvatske vlade.

"Na šta bi ličilo da mi vodimo princa Čarlsa po celoj Srbiji, a nema sela u kome nećemo pronaći srpske izbeglice iz Hrvatske", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: