Izbeglice preko reke u MKD, reagovala vojska

Grupa od oko hiljadu izbeglica pokušala je da pređe u Makedoniju dva kilometra od izbegličkog kampa u Idomeniju, javila je agencija Frans pres.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 14.03.2016.

16:57

Izbeglice preko reke u MKD, reagovala vojska
screenshot

Oni su oko 10.30 krenuli iz okoline Idomenija i preko Suve reke se uputili ka selu Hamilo i dalje ka Makedoniji.

Izbeglice, među kojima je mnogo dece, dva puta su prošle pored grčkih policajaca.

Policija ih je pozvala da se vrate, ali ih nije zaustavljala zbog toga što su bili brojni i zbog toga što nisu mogli da ih prate vozilima preko reke.

Nakon što su prešli granicu zadržala ih je makedonska policija i vojska, javlja AP.

Sa izbeglicama u Makedoniju je ilegalno ušlo i 28 stranih novinara, rečeno je agenciji Beta u makedonskom Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Ti novinari su odvedeni u policijsku stanicu i protiv svih će biti podesene prekršajne prijave zbog ilegalnog ulaska u Makedoniju i jer nemaju odgovarajuću dozvolu za rad na makedonskoj teritoriji.

Policija trenutno u saradnju s vojskom Makedonije radi na njihovom vraćanju u Grčku, rečeno je agenciji Beta u MUP-u Makedonije. "Preduzimamo mere na vraćanju ove grupe u Grčku. Policija i vojska su pojačale graničnu bezbednost na kritičnim tačkama", rekla je portparolka makedonske policije i navela da je granicu prešlo "nekoliko stotina", a ne 2.000 ljudi, koliko je izbrojao Rojtersov foto-reporter.

AP navodi da se oko 300 ljudi probilo preko granice nakon što su satima pešačili kroz blato i pregazili reku. Američka agencija podseća da je makedonska granica zatvorena u poslednjih 10 dana, nakon što je Austrija uvela tranzitna ograničenja.

Rojtersov svedok sa mesta zbivanjja potvrdio je, takođe, da su izbeglice i migranti uspeli da se probiju u Makedoniju a, prema tamošnjim obaveštajnim izvorima, vojska i policija su intervenisale kada je grupa migranata ušla u zemlju.

Makedonska policija rano jutros je iz nabujale Suve reke izvadila tela troje migranata koji su se udavili.

"Tela dve sestre, od kojih je jedna bila trudna, i jednog muškarca pronađena su u Suvoj reci", rekla je portparolka policije Natalija Spirova Kordić.

U kampu kod Idomenija na grčkoj strani granice sa Makedonijom, prema procenama, ima oko 14.000 izbeglica koji žele da preko Makedonije nastave put ka Zapadnoj Evropi, uprkos odluci o zatvaranju granica za izbeglice duž balkanske rute.
screenshot
.
screenshot
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: