Mogerini: Moskva da odmah oslobodi Nađu Savčenko

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini pozvala je Moskvu da "odmah i bezuslovno" oslobodi ukrajinskog pilota Nađu Savčenko.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 10.03.2016.

00:34

Mogerini: Moskva da odmah oslobodi Nađu Savčenko
Foto: Beta/AP, arhiva

Savčenko je stupila u štrajk glađu u znak protesta zbog pritvora i suđenja u Rusiji.

"Ovo više nije samo sudski ili politički slučaj: sada se radi o ljudskom saosećanju", navela je Mogerini u saopštenju, dodajući da bi oslobađanje Savčenkove bilo u skladu sa ruskim obavezama preuzetim na osnovu sporazuma iz Minska sa ciljem da se okonča konflikt u Ukrajini koji podrazumeva i oslobađanje svih zatvorenika i talaca, prenosi AFP.

Kijev je u sredu zatražio hitno oslobađanje ukrajinskog pilota Nađe Savčenko, kojoj se u Rusiji sudi za umešanost u ubistvo dvojice ruskih novinara u Ukrajini.

"Zahtevamo da ruska strana odmah oslobodi Nađu Savčenko i zaustavi ovu farsu od suđenja", navela je na svom Tviter nalogu portparolka ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Marijana Betsa.

Savčenko je u ruskom sudu poručila da će nastaviti da štarjkuje glađu i uperila srednji prst ka sudiji i tužilaštvu, preneo je AFP.

"Nastaviću da odbijam hranu i vodu ukoliko bude potrebno više od nedelju dana za izricanje presude", rekla je Savčenko u svom završnom obraćanju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov razgovarao je u sredu telefonom sa ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom o slučaju Nadežde Savčenko.

Lavrov je Klimkinu rekao da je Rusija bila spremna da ukrajinskim lekarima dozvoli pristup Nadeždi Savčenko, ali da zbog njenog ponašanja u sudu poseta nije moguća, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenosi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: