"Vreme se menja iz sata u sat, najkritičnije u..."

Ministar unutrašnjih poslova izjavio je, nakon sednice vladinog štaba za vanredne situacije, da je najkritičnija situacija zbog poplava u Čačku i Lučanima.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 10.03.2016.

19:11

Foto: Tanjug, arhiva

"Pratićemo i stanje u Novom Pazaru. Hiljadu pripadnika vojske i policije je na terenu u tim opštinama. Pratićemo pre svega slivove Morave, Timoka i Ibra i da li će biti opasnosti od izlivanja ovih reka", rekao je Nebojša Stefanović za televiziju Pink.

Stefanović je izjavio da su cilj uvođenja vanredne situacije na teritoriji Srbije preventivna dejstva i mere.

'Želimo da omogućimo državnim organima da brzo i efikasno izađu u pomoć građanima ukoliko to bude potrebno'', rekao je Stefanović za Pink.

On je naveo da će se u naredna 24 sata intenzivno pratiti situacija zato što još nisu potpuno jasne prognoze Hidrometeorološkog zavoda.

Prema njegovim rečima, vreme se menja bukvalno iz sata u sat i od količine padavina zavisiće i situacija na terenu.

Kako je rekao, videće se pre svega slivovi Morave, Timoka i Ibra.

''Videćemo da li će i dalje biti opasnosti od izlivanja ovih reka i naravno pratićemo situaciju sa dovoljnim brojem snaga'', rekao je Stefanović.

Na pitanje gde je najkritičnije, on je istakao da su to i dalje one opštine koje su i pre nekoliko dana imale poplave, pre svega Čačak i Lučani.

Navodeći da se prati i situacija u Novom Pazaru, on je istakao da su vojska i policija već na terenu i to gotovo 1.000 pripadnika vojske i policije.

''Uputićemo značajno pojačanje tim snagama prateći situaciju iz sata u sat i očekujem da ćemo tokom sutrašnjeg dana imati još jednu sednicu Republičkog štaba za vanredne situacije na kojoj ćemo doneti nove mere ukoliko to bude potrebno odnosno koordinirati sve aktivnosti svih snaga na terenu'', rekao je Stefanović.
Foto: Tanjug
On je istakao da se u ovoj situaciji pripremaju sve snage za brzo reagovanje ocenjujući da je važno da narod vidi da su faktički svi - jedinice policije i vojske na terenu, da su zajedno sa ljudima.

''Očekujemo od svih ljudi koji se angažuju na terenu da budu maksimalno svesni situacije, posvećeni borbi za svaki ljudski život ukoliko dođe do izlivanja, ali naravno i u zaštita kuća i imovine'', rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, zbog toga će u narednim narednih dana biti angažovana dodatna mehanizacija, postavljeni dodatni bedemi sve gde bude potrebno da bi se sprečilo izlivanje iz korita.

Stefanović, koji je i funkcioner Srpske napredne stranke, rekao je da ta stranka na inicijativu lidera Aleksandra Vučića neće imati mitinge i neće učestvovati u bilo kakvim kampanjiskim aktivnostima jer im je važno da pokažu da je briga o ljudima broj jedan i da je to najvažnija stvar na svetu.

''Ne interesuje nas bilo kakva kampanja dok treba da spašavamo ljudske živote'', rekao je Stefanović dodajući da će razgovarati o nastavku svih aktivnosti kada se se završi vanredna situacija.

Velika Morava je u Ćupriji dostigla nivo od 291 centimetar i već je na trim-stazi u gradskom parku, ali daleko od nivoa da prelije gradski odbrambeni zid.

Gračanica: Voda stigla do pragova kuća

Foto: Tanjug
Kiša koja neprestano pada prouzrokovala je probleme u pojedinim selima na teritoriji opštine Gračanica a problema ima i u pojedinim selima opštine Lipljan.

Kiša koja pada od jutros najviše problema stvara meštanima Lapljeg Sela, Preoca, Ugljara i u Lipljanu, prenosi Radio Kim.

Najkritičnija situacija je kod odeljenja Poljoprivrednog fakulteta u Lapljem Selu i u nekoliko dvorišta na ulazu u selo Ugljare, gde je voda došla do pragova kuća i pomoćnih prostorija.

U Gračanici od kružnog toka prema Lapljem Selu ima vode na putu, ali ekipe koje su angažovane od strane opštine Gračanica mehanizacijom crpe vodu.

Voda je narasla i kod kružnog toka koji vodi prema Lipljanu, ali i u samom gradu, kao i u naselju Marigona u Preocu.

„Na tertioriji opštine Gračanica sve raspoložive ekipe su na terenu. Za sada imamo problema na nekoliko lokacija sa kišnim kanalima i potocima koje su meštani zatrpavali i sada dolazi do doga da se dvorišta pune vodom", izjavio je direktor opštinskog Odeljenja za javne službe Vladica Trajković.

Trajković je istakao da su u domaćinstiva kojima preti opasnost od poplava poslate mašine za crpljenje vode i prokopavanje kanala.

Pojedini putevi neprohodni

Foto: Tanjug
Put od Čačaka do Guče preko Zaoke neprohodan je za saobraćaj, saopštio je večeras Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Kako se navodi, za saobraćaj su neprohodni i putevi od Guče do Novog Pazara, kao i od Kratovske stene preko Lučana do Guče, zbog ispumpavanja vode iz naselja Lučani.

Odroni na putu otežavaju saobračaj dolinom Ibra i Drine, kroz Ovčarsko-kablarsku, Grdeličku i Sićevačku klisuru.

AMSS preporučuje poseban oprez na đerdapskom putu na području Majdanpeka.

Zabrana za šlepere i kamione važi na putevima od Jošaničke Banje do Kopaonika, Koceljeve do Valjevske Kamenice, od Kraljeva do Goča, Kopaonika do Rudnice i od Kopaonika do Jarma.

Očekuje se kiša, a u višim planinskim predelima sneg. U većini krajeva Srbije očekuje se količina padavina od 20 do 30 milimetara za 24 sata.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je večeras da je privremeno prekinut saobraćaj na deonici puta Ljubovija - Rogačica kod mesta Okletac.

Iz "Puteva Srbije" apelovali su na sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Kako su saopštili, svi učesnici treba da poštuju i ograničenja brzine i postojeću signalizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: