"Lučanima 1,2 miliona evra za nadoknadu štete"

Premijer Aleksandar Vučić posetio je u selo Dljin, u opštini Lučani, gde se izlila reka Bjelica i poplavila kuće, pomoćne objekte, plastenike i njive.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2016.

11:44

Foto: FoNet

Voda se nakon ispumpavanja povukla i trenutno su poplavljene samo njive.

Vučić je u razgovoru sa građanima rekao da je jutros sa predstavnicima Evropske unije dogovorena pomoć od 1,2 miliona evra za ugrožene.

On je poručio gradjanima da ne brinu za novac koji će dobiti od države kako bi nadoknadili štetu i da će lično doći da se uveri da li su ga dobili.

"Važno je da sačuvamo živote", naglasio je Vučić.

On je rekao da će obići i fabrike u okolini i da će država pomoći i privatnicima.

Vučić je u razgovoru sa gradjanima rekao da je voda u okolini bila mnogo viša nego što je neko mogao da predvidi.

U blizini je i fabrika boja i lakova "Maksima" Lučani.

Premijer će nakon toga obići i fabruku baruta "Milan Blagojević" i druge kompanije na teritoriji te opštine, koje su takodje pretrpele štetu u poplavama.

Na terenu u selu Dljin su i ministar odbrane Zoran Djordjević, ministar privrede Zeljko Sertić, načelnik Sektora za vanredne sitauacije Predrag Marić, vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak, bivši ministar odbrane Bratislav Gašić, pripadnici Vojske Srbije.

Pomoć i fabrici, ali za više domaćinstvima

Foto: Tanjug
Premijer Aleksandar Vučić obišao je danas fabriku namenske industrije "Milan Blagojević" u Lučanima, koja je bila ugrožena posle izlivanja reke Bjelice, i poručio da će država pomoći i fabrici, ali svakako više domaćinstvima.

Radnicima namenske posebno je zahvalio zbog svega što su učinili u odbrani fabrike od vode, ali i istakao da je ponosan što je juče upravo iz te fabrike naručiocima poslat suvi barut.

Premijer je rekao da će država učiniti što može da bi nadoknadila štetu i privrednicima i građanima, te da ostaje da se dugoročno reši problem sa izlivanjem reke Bjelice i akomulacionim jezerom.

Prema njegovim rečima, ima dovoljno novca u državnoj kasi, upravo zahvaljujući građanima koji nisu tražzili da država daje više nego što može.

"Zato smo uspeli da uštedimo i obezbedimo da u ovakvim situacijama pomognemo koliko možemo", rekao je Vučić, obraćajući se zaposlenima u fabrici.

"Siguran sam da zajedno i ujedinjeni možemo to da postignemo. Znam da građanima nije lako, ali razumete da radimo koliko možemo i da ne sedimo u toplim sobama, već delimo sudbinu naroda", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio i radnicima, ali i vojsci koja je angažovana na učvršćivanju nasipa. dodao da je ponosan što je juče iz te fabrike naručiocima poslat suvi barut.

On je direktoru fabrike Radošu Milovanoviću rekao da rade na tome da se unapređuje proizvodnja, a predsednici opštine Lučani Vesni Stambolić - da opštinske komisije što pre izađu na teren i obiđu sve kuće i objekte.

Vučić je rekao da su loše vesti što je za šest sati palo 18 litara vode po metru kvadratnom, te da će vanredna situacija, ako se tako nastavi, biti uvedena do večeras na celoj teritoriji zemlje.

"Nadamo se da će kiša stati, ali zajedno ćemo da se borimo i izborimo i pobedimo elementarne nepogode, sačuvamo fabrike i živote ljudi. Do sad nismo imali gubitke i nadam se da će tako i da ostane", rekao je Vučić.

Vučić je čestitao direktoru na dobrim poslovnim rezultatima i dodao da je ponosan što je juče iz te fabrike naručiocima poslat suvi barut.

"Nadam se da ćete ove godine državi uplatiti više od milijardu, a ne samo 950.000", rekao je Vučić.

Voda, koja je prodrla u fabriku namenske industrije, sada se povukla, a pripadnici vojske angažovani su na ojačavanju nasipa.

Fabriku su posetili i ministar odbrane Zoran Djorđević, ministar privrede Željko Sertić, predsednica opštine Lučani Vesna Stambolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: