Nikolić: Putin ima razumevanja za dogovor s NATO

Srbija mora da ostane vojno neutralna. To je posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi izjavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2016.

20:10

Nikolić: Putin ima razumevanja za dogovor s NATO
Foto: Tanjug/AP

Prijateljski prijem predsednika Srbije u Kremlju ali ozbiljne teme - Srbija u raljama međunarodnih odnosa Istoka i Zapada, bilateralna saradnja, ekonomski odnosi.

“Računam da ćemo govoriti o savremenim i pozitivnim dnevnim redom. Možemo da razgovaramo sada o situaciji u regionu i o našim bilateralnim odnosiima. Naši se međudržavni odnosi razvijaju i to uspešno“, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Rusija je preko svog zvaničnog predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova oštro reagovala kada je potpisan sporazum između Srbije i NATO za podršku i logistiku. Predsednik Nikolić je odgovarajući na pitanje B92 istakao da ruski predsednik ima razumevanja.

Sitaucija nije uopšte alarmantna, niti je pozicija Srbije koju je zauzela u toj vojnoj neutralnosti uopšte ugrožena. Predsednik Putin razume šta smo mi dogovori sa delom tog saveza“, rekao je Nikolić.

Niikolić je takođe saopštio da je svog sagovornika uverio u vojnu neutralnost Srbije koja se prema njegovom mišljenju postiže održvanjem balansa i sklapanjem sporazuma sa, kako je rekao i sa jednim i sa drugim vojnim savezom te da treba dati ista prava i privilegije saradnicima ruskog humanitarnog centra.

Mi imamo jedan sporazum koji je blizu faze potpisivanja sa ruskom federacijom i treba sačekati novu vladu. Ja mislim da će to vrlo brzo biti potpisano. Srbija svakim svojim potezom želi da pokaže da je vojno neutralna“, naveo je predsednik Srbije.

Tokom sata razgovora, rekao je novinarima Nikolić, razgovaralo se i o tome da Rusija vrati stranicu Miroslavljenog jevanđelja Srbiji, a da naša zemlja zauzvrat vrati ikonu Bogorodice Vladimirske koja s trenutno čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Prema mišljenju predsednika Srbije, dogovor je skoro pa postignut.

"Ne mogu da kažem da smo se potpuno dogovorili, ali smo blizu toga da se Srbiji vrati list koji nedostaje iz Miroslavljevog jevandjelja i koji je u muzeju u Sankt Peterburgu, a Srbija da vrati Rusiji ikonu Bogorodice Vladimirske iz 17. veka koja se nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu", rekao je Nikolić posle susreta sa Putinom u Kremlju.

"Svaka stvar da bude na svom mestu", dodao je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: