Stefanović: Ne možemo da se merimo s Nemačkom

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da Srbija ne može da primi 100.000 migranata i da mora da zaštiti svoje stanovništvo i svoju teritoriju.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.03.2016.

16:38

Stefanović: Ne možemo da se merimo s Nemačkom

"Od trenutka kada je zatvorena granica ni jedan migrant nije ušao u Srbiju. Srbija prati politiku Evropske unije i susednih zemalja, naročito onih koje se nalaze na balkanskoj izbegličkog ruti", rekao je Stefanović u emisiji Kažiprst na TV B92.

On je dodao da su vidljivi napori zemalja EU da usaglase politiku prema izbeglicama i migrantima, ali kako kaže, čini se da Eu nema jednisvenu politiku po tom pitanju.

"Čini mi se u nekim trenucima da EU nema ni rešenje. Vidim napore da se postigne dogovor sa Turskom da se oni tamo zadrže, a onda na neki način dovedu u Evropu", kazao je Stefanović.

On je istakao da Srbija nije na meti kritika nemačke kancelarke Angele Merkel i da ne može da primi veliki broj migranata.

"Merkelova nije kritikovala zemlje balkanske rute jer ne može Srbija da primi 100.000 migranata, mi ne možemo da se merimo sa Nemačkom ni na koji način.
Prekomerne migracije zahtevaju ogromno ekonomsko naprezanje, mi ne možemo da hranimo i smestimo veliki broj migranata jer moramo da izdvajamo za naš narod. Mi moramo, pre svega, da zaštitimo stanovništvo Srbije i našu zemlju", naveo je ministar.

Povodom današnje vesti da su migranti napustili kamp koji se nalazi na teritoriji Makedonije, Stefanović kaže da nije saopšteno gde se oni sada nalaze i da je pojačano prisustvo srpske policije na granici sa Makedonijom i Bugarskom.

"Naša policija je raspoređena na granici sa Makedonijom i Bugarskom. Ne mogu migranti imati prvi kontakt sa Srbijom tako što ćete kršiti zakone", kazao je Stefanović i dodao da je u Srbiji oko 1200 ljudi zaglavljeno u ovom procesu migracije.

"Oko 285 takvih lica žele da zatraže azil u Srbiji i tako pokušavaju da kupe vreme do odlaska u EU, neki su izrazili želju da se vrate odakle su došli, a sa nekim državama imamo dogovor o readmisiji", rekao je Stefanović.

Govoreći o padavinama koje uzrokuju izlivanje reka Stefanović je rekao da će predložiti proglašenje vanredne situacije na teritoriji cele zemlje.

"Sitiacija je takva da zahteva našu budnu pažnju. Predložiću da usvojimo predlog da se na teritorije Srbije proglasi vanredna situacija i to radimo preventivno. Postoji opasnost da se u toku noći izliju pojedine reke. Bićemo potpuno pripravni ako se reke izliju", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: