Tači: EU integracije Srbije = priznanje Kosova

Nedavno izabrani kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je da će srpsko priznanje Kosova ići paralelno sa procesom evropskih integracija Srbije.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.03.2016.

22:20

Tači: EU integracije Srbije = priznanje Kosova
Foto: Beta, AP

Osim toga, on je i izrazio uverenje da Priština neće zaustaviti proces normalizacije odnosa sa Beogradom.

“Priznanje Kosova od strane Srbije će uslediti paralelno sa procesom evropske integracije srbije", ocenio je Tači u intervjuu bečkim dnevnicima “Standard” i “Prese”.

U vezi sa Zajednicom srpskih opština i sporazumom o razgraničenju sa Crnom Gorom, Tači je istakao da je neophodno da se stavi interes Kosova iznad stranačkog.

“Opozicija, pre svega ističe dve teme, a to su sporazumi koje su postignuti u Briselu i Beču - o Zajednici srpskih opština i razgraničenju sa Crnom Gorom. Uveren sam da ćemo na kraju moći da stavimo interes Kosova iznad partijskog. U tom duhu ću sarađivati sa liderima opozicionih partija”, rekao je on.

Tači je odbacio tvrdnje opozicije da će Zajednica srpskih opština voditi ka podeli Kosova.

“To neće ni pod kojim uslovima da se dogodi. To je jasno i u sporazumu. Da bi projekat Kosovo uspeo, moramo sve stanovnike Kosova uključiti, tako i Srbe. Ne smemo ih izolovati. Zajednica srpskih opština neće imati nikakva izvršna ovlašćenja”, poručio je on.

Tači je kazao da će Zajednica delovati u punoj saglasnosti sa Ustavom.

On je zatražio da niko ne treba da zloupotrebljava dijalog sa Srbijom, kako bi izborio političke poene.

“Normalizacija sa Beogradom je uslov za mir i stabilnost u regionu”, uveren je Tači.

Kao predsednik, on će dalje podržavati, kako je najavio, ovaj proces, ističući da se treba raditi za bolju, zajedničku budućnost u EU i NATO.

“Možda je zbog gorke prošlosti prerano da se volimo, ali to ne znači da ne treba da se poštujemo i sarađujemo, a za to vidim da postoji spremnost i na Kosovu i u Srbiji”, kazao je Tači.

On je istakao da Kosovo neće zaustaviti proces normalizacije odnosa sa Beogradom.

Tači je podsetio da je Ustavni sud obavezao vladu da uspostavi Zajednicu srpskih opština, zbog čega je i opozicija u obavezi da bude deo tog procesa.

“Što se tiče sporazuma o razgraničenju sa Crnom gorom uspostavljena je međunarodna komisija, koja treba da oceni celokupan proces razgraničenja. Naravno, verujem da će opozicija u tome igrati ulogu i ohrabrujem je da bude deo komisije”, kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: