Vučić: Srbija se ponaša kao Nemačka

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće biti biti "parking", ili "sabirni centar" za izbeglice.

Izvor: B92

Sreda, 09.03.2016.

13:26

Default images
Foto: Beta/AP

On je rekao da će se "prema minimalnom broju izbeglica" koje su ostale u Srbiji posle zatvaranja balkanske rute ponašati humano i u skladu sa zakonom.

Vučić je, komentarišući zatvaranje balkanske rute, rekao da se Srbija ponaša u skladu sa onim što na terenu rade Nemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska i da će se tako ponašati i ubuduće.

"Mi ćemo se prema minimalnom broju izbeglica na našoj teritoriji ponašati u skladu sa međunarodnom javnim i humanitarnim pravom, naravno pokazujući svoje ljudsko i humano lice", rekao je Vučić.

On je istakao da će država nastaviti da se ponaša odgovorno i šititi ljudska prava izbeglih, ali i sopstvene nacionalne interese.

"Srbija neće biti parking ili sabirni centar za izbeglice", rekao je Vučić.

Vučić smatra da EU ni posle samita EU i Turske nije pružila sveobuhvatno rešenje.

Upitan kako komentariše ocenu urednice "Politike" Ljiljane Smajlović da je nemačka kancelarka Angela Merkel pomogla Srbiji "zatvaranjem rute", Vučić je rekao da nije stručnjak za "belosvetska pitanja" kao što su neretko kod nas pojedinci, već da je opterećen dnevnim važnim problemima u zemlji, poput opasnosti od novih poplava.

"Niti nam je ko pomagao, niti nam je ko odmagao, sami smo sebi pomagali, a nijedna nas nedaća nije mimoišla, od činjenice da su svi koji su izbegli sa Bliskog istoka prešli preko Srbije, do toga da nas nisu mimiošle ni elementarne nepogode."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: