VA:Upali u zgradu SO zbog potapanja Gračanice FOTO

Grupa građana Valjeva nezadovoljnih zbog potapanja manastira valjevska Gračanica upala je u zgradu Skupštine opštine Valjevo.

Izvor: B92, Blic

Utorak, 08.03.2016.

12:03

VA:Upali u zgradu SO zbog potapanja Gračanice FOTO
screenshot

Kako se navodi na društvenim mrežama, obezbeđenje i policija zabranjuju okupljenima da uđu u salu za sednice, ali oni ipak uspeli da uđu.

Građani nose crkvene relikvije, pevaju crkvene pesme, a sve u znak protesta što je, kako tvrde, omogućeno potapanje manastira Svetog arhangela Mihaila zbog izgradnje hidrosistema sa branom Rovni na reci Jablanici.

Predstavnici grupe okupljenih, na društvenim mrežama navode da su odbornici Skupštine Opštine prihvatili da se razgovara o Gračanici, da su izglasali da se nastavi sa punjenjem brane, a potom je Skupština prekinuta.

Nadležni tvrde da dolazak vode do na prag manastira iz 15. veke nama veze sa punjenjem akumulacije "Rovni", kako optužuju vernici okupljeni oko sajta "Istinoljublje" raščinjenog monaha Dragana Davidovića, koji vodi proteste protiv stavljanja u funkciju ovog hidrosistema.

Miodrag Marković, direktor JP "Kolubara" koje je investitor hidrosistema "Rovni", ponavlja da nadolazak vode u manastirski kompleks nema veze sa probnim punjenjem akumulacije koje se sprovodi pod nadzorom komisije Ministarstva energetike.

"Ovo je posledica reke Sušice čiji je vodostaj naglo porastao zbog topljenja snega na brdima iznad cele brane i obilne kiše koja je, praktično, dodala veću količinu vode na trenutnu zapreminu u prostoru akumulacije. Nijednim projektom nije predviđeno da se akumulacije u ovom trenutku puni do nivoa koji bi ugrozio kompleks manasira koji je, ponavljam, SPC državi ustupila još 2003. godine", kaže Marković za "Blic".

Još 2013. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture je izrazio neslaganje sa odlukom da se Gračanica potopi, kao i da nije moguće izmeštanje manastira zbog materijala od koga je sagrađen i načina na koji je sazidan.

Krajem avgusta prošle godine dvadesetak vernika koji se protive potapanju manastira Svetog arhangela Mihaila je uhapšeno.

Eparhija valjevska: Apel za spas valjevske Gračanice od potapanja

Eparhija valjevska apelovala je na nadležne da se punjenje jezera na akumulaciji Rovni zadrži na koti 333 jer samo tako crkva Svetog arhangela Mihaila (valjevska Gračanica) može biti sačuvana.

Zadržavanjem nivoa jezera na koti 333 bila bi otklonjena i velika opasnost za grad Valjevo i njegovu okolinu u slučaj da dođe do pucanja brane, saopšteno je danas iz Eparhije valjevske.

Iz te eparhije najavljuju proteste zbog opasnosti od potapanja valjevske Gračanice ispred lokalnih i republičkih institucija.

U saopštenju objavljenom na sajtu SPC se navodi da se episkop Milutin od 2008. obraćao nadležnima sa apelima da se manastir i proroda sačuvaju.

Poslednji takav apel, kako se navodi, episkop je usmeno uputio gradskom rukovodstvu i upravi brane Rovni, pre samo nekoliko dana.

U međuvremenu, i pored proglašenja zone oko manastira kao nebezbedne zbog početka punjenja brane, episkop je naredio nadležnom svešteniku da služi Svetu Liturgiju sve dokle je to bezbedno po njega i verni narod kome služi.

"Danas, nakon šest meseci izlaganja opasnosti, suočavamo se sa strahom i tugom da je došao i poslednji čas za pristup manastiru. Nadležni sveštenik gračanički uputio je dopis kojim je izvestio Eparhijski upravni odbor Eparhije valjevske da više nije u mogućnosti da priđe manastiru i služi Svetu Liturgiju jer bezbednosni uslovi to ne dozvoljavaju", navodi se u saopštenju.

Prilaz manastiru, dodaje se, nosi sa sobom veliki rizik za bezbednost sveštenika i vernika koji bi dolazili na službe.

Kako se navodi u pomenutom izveštaju, na osnovu objektivnih činjenica i osećajući odgovornost za prisutne, sveštenik je odlučio da prekine sa bogosluženjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: