Valjevskoj Gračanici preti potop / FOTO

Manastir valjevska Gračanica se nalazi pred potpunim potapanjem zbog izgradnje hidrosistema sa branom Rovni na reci Jablanici kod Valjeva.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.03.2016.

12:43

Valjevskoj Gračanici preti potop / FOTO
screenshot

Na društvenim mrežama su podeljene fotografije sa upozorenjem da je voda pred samom crkvom i da će uskoro prodreti u manastir.

Takođe, navedeno je da je voda ušla u portu, kao i da je “verni narod najavio da će telima posle 15 sati braniti svetinju“.

Prethodno je objavljeno da je sveštenim odneo zvono iz manastira koji je izgrađen u 15. veku.

Još 2013. godine Zavod za zaštitu spomenika kulture je izrazio neslaganje sa odlukom da se Gračanica potopi, kao i da nije moguće izmeštanje manastira zbog materijala od koga je sagrađen i načina na koji je sazidan.

Krajem avgusta prošle godine dvadesetak vernika koji se protive potapanju manastira Svetog arhangela Mihaila je uhapšeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: