Tajni izveštaj NATO: Rusija efikasnija od nas

Iako SAD javno kritikuje operaciju Moskve u Siriji, podaci američkih analitičkih centara pokazuju da ruske Oružane snage dejstvuju profesionalno i precizno.

Izvor: Sputnjik

Subota, 05.03.2016.

11:21

Tajni izveštaj NATO: Rusija efikasnija od nas
Foto: Getty Images

NATO je poslao mnogo više aviona nego Moskva, ali ruska operacija pokazuje mnogo bolji rezultat zahvaljujući odličnoj obuci pilota i snazi aviona, piše nemački list Fokus, pozivajući se na tajni analitički izveštaj organizacije.

U dokumentu se navodi da 40 ruskih lovaca koji se nalaze u Latakiji izvode do 75 naleta dnevno, svaki put nanoseći "tačne i efikasne udare" po pozicijama Islamske države.

Pritom, snage NATO-a koje imaju 180 vojnih aviona uništavaju svakodnevno samo 20 meta.

Rusija u Siriji koristi najsavremeniju tehniku: na primer, Moskva je poslala u Latakiju četiri aviona Su-35, koji prema procenama eksperata, prevazilaze većinu zapadnih aviona.

Osim toga, u svojim proračunima Moskva koristi podatke sirijskog vazdušnog izviđanja i podatke ruskih specijalnih službi koje redovno saopštavaju o strateški važnim objektima, navodi se u dokumentu.

Analitičari alijanse navode da je upravo ruska operacija naterala teroriste Islamske države da beže sa okupirane teritorije i prekinu žestoku "demonstraciju sile".

"Iako zapadni političari stalno govore o napadima Rusije na pobunjenike i mnogobrojne žrtve među civilima, u izveštaju se ne pominju civili koji su nastradali u ruskim vazdušnim napadima", piše Fokus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: