Potera za Srbima upozorenje na eskalaciju nasilja

Zastrašivanje i maltretiranje radnica Narodnog pozorišta iz Prištine simptom je mržnje prema Srbima na KiM i upozorenje da nasilje može da eskalira.

Izvor: B92

Petak, 04.03.2016.

23:45

Default images
Foto: Beta, arhiva

To je izjavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je u izjavi Tanjugu ocenio da maltretiranje i zastrašivanje radnica, osim što je lični akt primitivizma jedne male grupe nasilnika, jeste i simptom narastajuće slepe mržnje na Kosovu i Metohiji, koja se u tom društvu smisleno usmerava ka Srbima kako bi se skrenula pažnja sa hronične nesposobnosti albanske političke elite da reši nagomilane socijalne i ekonomske probleme.

Iako ovaj incident srećom nije imao tragične posledice, on je upozorenje da mržnja i nasilje, koje na Kosovu i Metohiji godinama predstavljaju latentnu pretnju, mogu veoma lako da eskaliraju ukoliko se ne preduzmu odlučne mere da se tako nešto spreči”, upozorio je Đurić.

Ležernost i neprofesionalnost sa kojom je policija u Prištini reagovala na prijavu o incidentu nažalost svedoči o nepostojanju volje i kapaciteta da se prepozna opasnost od ovakvih nasumičnih i bezumnih akata nasilja, ocenio je direktor Kancelarije za KiM.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Priština, kod Vučitrna, automobil u kojem su bila dva mladića jurio je vozilo u kojem su bile tri radnice Narodnog pozorišta Priština.

Incident se, kako je javio Radio Kim iz Čaglavice, dogodio oko 11 sati kada su Ivanka Simić, Tamara Tomanović i Olivera Šćepanović automobilom sa registarskim tablicama Vrnjačke Banje krenule na posao u Gračanicu.

Prema rečima Simićeve, organizatora u Narodnom pozorištu Priština, koja je vozila automobil, dvojica nepoznatih mladića u automobilu kosovskih registarskih oznaka počela su da ih prate, a potom su krenuli s provokacijama primicanjem uz zadnji deo vozila i preticanjem, da bi na kraju pokušali da ih svojim vozilom izguraju s puta.

Kola u kojima su bili mladići su skrenula na benzinsku pumpu, a nedugo potom, u blizini Prištine, slična scena se ponovila samo sa drugim automobilom u kojima su bila četvorica mladića.

Po dolasku u Gračanicu zamenik direktora Narodnog pozorišta Priština Predrag Radonjić otišao je u stanicu Kosovske policije u Gračanici sa Simićevom da prijave slučaj, ali su policajci to odbili da učine upućujući ih da se vrate u Vučitrn i tamo prijave slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: