Šta piše u Vučićevom obrazloženju

U obrazloženju zahteva za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora premijer Aleksandar Vučić je naveo da mu je potreban novi mandat.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.03.2016.

16:03

Šta piše u Vučićevom obrazloženju
Tanjug

Kako saznaje B92, sednica Vlade Srbije na kojoj je doneta konačna odluka o tome da se predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću uputi predlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora završena je nešto pre 16 sati.

Predlog za raspuštanje Narodne skupštine

Predsedniku Republike Srbije

Na osnovu člana 109. stav 1. Ustava Republike Srbije Vlada Republike Srbije predlaže da predsednik Republike raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

Obrazloženje

Vlada Republike Srbije, u nepune dve godine, uspela je da spreči kolaps javnih finansija, da teškim ekonomskim reformama izvede zemlju iz recesije, kao i da otvori prva poglavlja na putu Srbije ka Evropskoj uniji. Srbija je danas i politički i ekonomski stabilna zemlja sa jasnim perspektivama napretka i prosperiteta.

Sve te rezultate Vlada Republike Srbije uspela je da postigne zahvaljujući poverenju građana i njihovom jedinstvu u podršci ostvarenju proklamovanih ciljeva Vlade.

Vlada Republike Srbije smatra da je prva faza u uspostavljanju drugačije, moderne i uspešne Srbije okončana time što su u potpunosti stabilizovane ekonomske i političke prilike, te da je za obezbeđivanje evropskog životnog standarda i utvrđivanje jasnog i nedvosmislenog puta naše zemlje u budućnost potrebna nova snaga ujedinjene Srbije sa jasnim mandatom da se reforme završe i da omoguće našoj državi da bude na ulaznim vratima evropske porodice naroda.

U skladu s navedenim, Vlada Republike Srbije predlaže predsedniku Republike da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

Predsednik Aleksandar Vučić

Vučić predlaže, Nikolić raspušta Narodnu skupštinu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će u sredu predsedniku Srbije uputiti obrazložen predlog za raspuštanje parlamenta.

Prema Zakonu o predsedniku, predsednik Republike je dužan da u roku od 72 sata donese ukaz kojim na obrazložen predlog vlade raspušta Narodnu skupštinu ili da vladu i javnost obavesti o tome da ne prihvata predlog vlade.

Prethodni vanredni parlamentarni izbori održani su u martu 2014. godine, nakon što je tadašnji premijer Ivica Dačić uputio predsedniku Nikoliću obrazložen predlog za raspuštanje parlamenta, a Nikolić potom potpisao ukaz o raspuštanju skupštine i odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Prema Ustavu Srbije, parlamentarne izbore raspisuje predsednik države, a tom odlukom se određuje dan održavanja izbora i od kada počinju da teku rokovi za izborne radnje.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana. Po raspisivanju izbora sledi prijavljivanje stranaka za izbornu trku i podnošenje izbornih lista, kao i izborna kampanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: