Ambasadori: SB UN treba manje da se bavi Kosvom

Ambasadori zapadnih zemalja založili su se danas na Savetu bezbednosti UN da se to telo manje bavi Kosovom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.02.2016.

23:56

Ambasadori: SB UN treba manje da se bavi Kosvom
Foto: Beta/AP

Posle predstavljanja tromesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o radu Unmika, ambasadori SAD, Velike Britanije i Francuske založili su se da se UN manje bave Kosovom i da se izveštaj podnosi na šest a ne na tri mesca.

Na Kosovu postoje izazovi, ali nije potrebna ovolika pažnja Saveta bezbednosti UN, rekao je predstavnik Velike Britanije i ocenio da EU, a ne Savet bezbednosti treba da se više bavi Kosovom.

Američki predstavnik je rekao da je bolje trošiti vreme Saveta bezbednosti na druge probleme u svetu.

Zapadni ambasadori su takodje pozdravili Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU i osudili nasilje opozicije u kosovskom parlamentu.

Francuski ambasador Franosa Deletr rekao je da sve obaveze iz sporazuma Beograda i Prištine treba što pre ispuniti, izmedju ostalog osnivanjem Zajednice srpskih opština, što je ključni korak u normalizaciji odnosa.

Deletr je osudio nasilje kosovske opozcije i pozdravio nastavak dijaloga Beograd i Prištine.

Politička situacija na Kosovu je zabrinjavajuća, a ometanja rada skupštine su neprihvatljiva, rekao je Deletr, dodajući da za nasilje i retoriku mržnje nema mesta u društvima kakvim teži Kosovo.

Deletr je rekao da uprkos tenzijama s opozicijom, kosovske vlasti moraju nastaviti dijalog i reforme.

Francuski ambasador je rekao da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU ide pravcu stvaranja uslova za neophodne promene.

Deletr je rekao da je na Kosovu prioritet vladavina zakona i pozvao da što pre proradi Specijalni sud za zločine OVK i da kosovske vlasti saradjuju.

Britanski ambasador je takodje izrazio zabrinutost zbog zapaljive retorike i nasilja opozicije u parlamentu, navodeći da to šteti imidžu Kosova.

Kao prijatelj Kosova, Velika Britanija nudi podršku i pomoć novom predsedniku Hašimu Tačiju, rekao je ambasador i dodao da je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU ključni trenutak u napretku Kosova ka EU.

Britanski predstavnik je izrazio žaljenje zbog odlaganja ispunjavanja sporazuma Beograda i Prištine i pozvao ih da ispune svoje obaveze.

On je rekao da na Kosovu postoje ozbiljni izazvovi u vladavini prava, korupciji i političkoj krizi i pozvao kosovske lidere da rade na tim pitanjima, ali i naglasio da se osam godina posle sticanja nezavisnosti ne može ;negirati pozitivan trend na Kosovu.

Ambasador SAD se založio za smanjenje misije UN na Kosovu i ocenio da je Kosovo napravilo važan napredak u vladavini prava, navodeći da je tome doprineo i rad na osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK.

On je takodje pozdravio napore vlade u Beogradu i Prištini na normalizaciji odnosa i ocenio da najveću zabrinutost izaziva nasilje kosovske opozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: