Migranti probili blokadu na Đevđeliji

Nekoliko stotina migranata je oko podneva na grčko-makedonskoj granici probilo ogradu, a makedonska policija je ispalila suzavac i šok bombe.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.02.2016.

11:46

Migranti probili blokadu na Đevđeliji
Tanjug

Migranti, koji su uzvikivali "Otvorite granice" i istovremeno bacali kamenice na makedonske policajce, morali su da se povuku pred policijom.

Najmanje 30 ljudi, uključujući veći broj dece, zatražilo je lekarsku pomoć, saopštila je humanitarna organizacija "Lekari sveta", prenosi AFP. Niko nije uhapšen, navodi AP.

Policija je ranije saopštila da se oko 500 migranata probilo kroz redove grčkih policajaca kako bi došli do ograde koja deli Grčku i Makedoniju, a prema navodima Bi-Bi-Sija, migranti su ogradu uspeli da probiju koristeći drveni bat koji se koristi za probijanje teških vrata.

Na hiljade izbeglica našlo se "zaglavljeno" na granici Grčke i Makedonije, dok čekaju da ih makedonske vlasti puste da nastave put ka zapadnoj Evropi.

Grčka policija navodi da se u blizini graničnog prelaza Idomeni i na samom prelazu nalazi oko 6.500 ljudi, kao i da je njih 500 premešteno u na brzinu podignuti kamp oko 20 kilometara dalje.

Makedonske vlasti su sinoć između 23 i četiri sata izjutra pustili preko granice oko 300 Sirijaca i Iračana, nakon čega je prolaz zatvoren.

Zvanično Skoplje je saopštilo da će propuštati samo onoliko ljudi koliko propušta Srbija, koja je posle Makedonije sledeća na takozvanoj balkanskoj izbegličkoj ruti.

Usled toga se u Grčkoj nakupio veliki broj izbeglica, pa tamošnje vlasti navode da u toj zemlji trenutno ima više od 22.000 izbeglica. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: