"NATO da nas brani, sve dok nam je sused Rusija"

Istočnoevropske zemlje su tražile od NATO da rasporedi dodatne snage u strahu od mogućeg napada Rusije.

Izvor: B92

Nedelja, 28.02.2016.

10:18

Thinkstock

To je za Vašington post rekao ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevič, koji je istakao da njegova država, kao i susedne zemlje, žele da dobiju uveravanja od NATO da će ih obezbeđivati “dokle god je potrebno“, odnosno “dokle god imaju takvog suseda“, misleći na Rusiju.

Prema njegovim rečima, Letoniji je neophodno još kopnenih snaga NATO, trenutno se u toj zemlji nalazi oko stotinu naoružanih pripadnika Alijanse, međutim premijer Letonije se zalaže i za raspoređivanje oklopnih vozila blizu granice sa Rusujom.

“Razlog za to je stvarna potreba da odbranimo državu“, rekao je Rinkevič.

Ovakav zahtev je u suprotnosti sa sporazumom koji su NATO i Rusija potpisali 1994. godine i koji je trebalo da spreči trajno raspoređivanje “značajnih“ snaga NATO u istočnoj Evropi.

“Formalno, dogovor ne krši aktuelno stanje, postojanje stotinu pripadnika NATO blizu granice sa Rusijom, ali se čini da Moskva neće zatvoriti oči pred ovakvim zahtevima“, ocenjuje Raša tudej.

Litvanski šef diplomatije je istakao da opasnost od Rusije leži u “hibridnom ratnom stanju“ u kom Moskva pokušava da utiče i destabilizuje “celo društvo u regionu“.

Tokom prošle godine i Rusija i NATO su izveli veliki broj vojnih vežbi, međutim malo je verovatno da bi do stvarnog sukoba moglo da dođe jer su obe strane svesne posledica koje bi to moglo da izazove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: